Economie28 aug '20 06:35Aangepast op 28 aug '20 13:32

Derde coronasteunpakket blijkt minder streng

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over het derde coronasteunpakket voor bedrijven. De strengere maatregelen blijken behoorlijk afgezwakt. Vanaf 1 oktober gaat het pakket lopen.

De omzetdrempel blijft twintig procent en negentig procent van de loonkosten kan nog steeds vergoed worden. Tien procent van dit bedrag moet wel uitgegeven worden aan de omscholing van de werkgevers, waardoor er dus tachtig procent overblijft voor de daadwerkelijke loonkosten. Deze loondoorbetalingsregeling wordt tot 1 januari voortgezet. De rest van het pakket loopt door tot juli om zekerheid te geven aan ondernemers.

Mkb

'De sociale partners wilde minder snel versoberen dan het kabinet', stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. 'Voor ons was het belangrijk dat er ruimte overbleef in het pakket voor bedrijven die nu pas geraakt worden door corona, bijvoorbeeld in de maakindustrie. Daarnaast leek het ons goed om meer tijd aan die bedrijven te geven.' De omscholingsregeling van tien procent is volgens Vonhof begrijpelijk. 'Dit percentage willen we gebruiken om mensen die omscholen ook daadwerkelijk in een massieve organisatie terechtkomen die dat gaat doen.' Voor de mkb-achterban is er ook winst geboekt. Zo gaat de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) de aankomende drie maanden van 12.500 euro naar 30.000 euro per maand. 'Daarnaast komt er een heel stevig investeringspakket waar we heel blij mee zijn', zegt Vonhof tevreden.

Luister ook | Kabinet bereikt akkoord over derde NOW-steunpakket

Omscholing

Volgens Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam, is Nederland nog niet in de gevarenzone als het gaat om de schuldpositie. 'De vorige kabinetten hebben bezuinigd, dus dat geeft dit kabinet ruimte om het uit te geven.' Van Wijnbergen is wel kritisch op de omscholingsregeling. 'Het potje klinkt vooral goed maar gaat niet helpen. Er zijn echt stapels academisch onderzoek die dit zeggen.' Omscholing zal vooral voor ouderen gelden. 'Het heeft weinig zin om een zestigjarige elektricien om te scholen.'

Wouter Koolmees (L), minister van sociale zaken en Eric Wiebes (R), minister van economische zaken.
Wouter Koolmees (L), minister van sociale zaken en Eric Wiebes (R), minister van economische zaken. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen