Economie28 aug '20 08:11Aangepast op 28 aug '20 14:22

Coronacrisis zadelt Schiphol Group op met halfjaarverlies van 246 miljoen euro

Auteur: BNR Webredactie

Luchthavenbedrijf Royal Schiphol Group heeft door de coronacrisis in de eerste zes maanden van het jaar een verlies geleden van 246 miljoen. De onderneming die naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad bezit en de meerderheid van de aandelen van Eindhoven Airport in handen heeft, zag door de crisis de passagiersstroom opdrogen.

Banen en kosten

Het bedrijf wil de kosten omlaag krijgen en zet daarom het mes in het personeelsbestand. Daarbij zullen naar verwachting honderden banen verdwijnen, op een totaal van 3.000 werknemers. Volgens het bedrijf is de impact van de crisis op de luchtvaartsector ongekend. Zo viel de passagiersstroom op Schiphol op jaarbasis 62,1 procent lager uit, met een totaal van 13,1 miljoen reizigers. Het aantal vliegbewegingen daalde met 52,1 procent. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hadden een aanzienlijke terugval in het verkeersvolume. 'Je ziet hoe weinig er gevlogen is en dat is terug te zien in de cijfers', zegt CEO Dick Benschop. 'De komende twee jaar willen we 25 procent van onze kosten verminderen. Daarbij zit ook personeel, plus of min tien procent.'

Volgens Joris Melkert, luchtvaartexpert aan de TU Delft, is het niet onverwacht maar wel een keiharde klap. 'Het is een uitermate onzekere toekomst die de Schiphol Group tegemoet gaat. Het is echt dramatisch.' Voor dit jaar rekent Schiphol op een afname van het aantal passagiers tussen de 55 en 72 procent op jaarbasis. De toekomst is daarbij ongewis. De verwachting is dat het vliegverkeer op zijn vroegst in 2023 en mogelijk pas in 2025 weer op het niveau van vorig jaar zal zijn. Om die reden wil Schiphol de bedrijfslasten met een vijfde tot een kwart terugdringen.

Reizigers op Schiphol. Met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen vanwege corona mag er weer gevlogen worden.
Reizigers op Schiphol. Met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen vanwege corona mag er weer gevlogen worden. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Vrachtverkeer

Ook qua vrachtvolume was er sprake van een neergang. Deze viel 14,5 procent lager uit. 'Voor de coronatijd zouden we met deze cijfers op onze achterste benen staan, maar nu is het relatief gunstig.' Het vrachtverkeer is tijdens de coronacrisis in beperkte maten wel doorgegaan, waardoor de cijfers mee lijken te vallen.

Luister ook | Teststraat Schiphol open


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen