Economie28 aug '20 16:28

Nertsenhouders: voortijdig einde komt hard aan

Auteur: BNR Webredactie

Nertsenfokkers moeten komend jaar al volledig stoppen met hun werk. Dit om te voorkomen dat er steeds maar besmettingen met het Coronavirus bijkomen. Dat zegt minister Schouten, na een advies van het Outbreak Management Team. Het besluit komt hard aan bij de sector.

'De details moeten snel worden uitgewerkt zodat de ondernemers en hun families weten waar ze aan toe zijn. De juridische onderbouwing moet deugdelijk zijn." Dat zeggen de vakgroep Edelpelsdieren van de LTO en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

Lees ook | Einde oefening voor nertsenhouderijen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( ANP)

De sector is vrijdag geïnformeerd over dat besluit, dat is ingegeven door de volksgezondheid. Op inmiddels al veertig nertsenfokkerijen is het coronavirus vastgesteld. 'Het besluit om in plaats van een vrijwillige stoppersregeling alle bedrijven verplicht vroegtijdig te laten stoppen, komt uit de lucht vallen. We gaan dus het gesprek aan met onze achterban om te bespreken wat dit voor hen betekent', zegt Wim Verhagen, directeur van de NFE. Hij vindt dat nog veel moet worden uitgewerkt: de manier waarop bedrijven moeten stoppen, hoe ze een nieuw perspectief krijgen en ook hoe ze worden gecompenseerd.

Nertsenhouders blijven intussen het maximale doen om nieuwe besmettingen te voorkomen, benadrukken de vakgroep Edelpelsdieren en de NFE.

Er zijn in Nederland ongeveer 130 nertsenhouderijen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2019. Ruim een derde van de 800.000 nertsen die Nederland telt, wordt gehouden in Brabant-Zuidoost. Hierbij is alleen gekeken naar de moederdieren.

In 2024 zouden alle nertsenhouderijen in Nederland sowieso dichtgaan omdat het fokken van de dieren dan wordt verboden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen