Economie27 aug '20 18:41

Pensioen jongeren onder druk door aanhoudende lage rente

Auteur: Judith Laanen

Door de lage rente kunnen de vermogens van pensioenen moeilijker groeien en komen de rendementen onder druk. Als deze situatie langdurig aanhoudt, gaat dit ook bij het nieuwe pensioencontract voor problemen zorgen, becijferde het Centraal Planbureau. Met name jongeren zijn daar de dupe van. Meer sparen of meer en langer werken lijkt de oplossing.

Volgens FD-pensioenexpert Martine Wolzak is de oplossing makkelijker gezegd dan gedaan. 'Als een lage rente lang aanhoudt gaan ook de rendementen op financiële markten dalen. Daar kun je niet omheen, dat raakt alles en iedereen en de mensen die net beginnen met opbouw van pensioen, harder dan de mensen die al een potje hebben.'

De overheid kan daar niet direct iets aan doen, vertelt Wolzak. 'Maar zelf kun je meer geld opzij zetten voor later. Dat gaat ten koste van wat je nu hebt. Langer doorwerken betekent meer tijd om op te bouwen. En hoe minder vermogen je later nodig hebt.

Lees ook | Henk Krol: Stop met die idiote rekenrente

'Grootste probleem pensioenen bij mensen die überhaupt niks opbouwen'

Een andere veel genoemde oplossing is een verhoogde AOW. 'Maar deze studie gaat over mensen die al wel pensioen hebben opgebouwd', zegt Wolzak. 'Het grootste probleem zit bij mensen die überhaupt niks opbouwen. Zzp'ers, flexwerkers, uitzendkrachten. Door de coronacrisis kun je verwachten dat opnieuw een hele groep mensen in de problemen komt.' Werknemers worden wettelijk verplicht pensioen op te bouwen. Dat werkte heel lang prima, maar nu we grote groepen hebben die geen werknemer zijn komt die discussie over mensen die jarenlang in onzekere contracten blijven hangen.' Daar zou je best een discussie over kunnen voeren of dat niet beter geregeld moet worden', zegt Wolzak.

Lees ook | Pensioenfondsen dreigen toch te moeten korten

Volgens de afspraken uit het pensioenakkoord blijven rendementen op financiële markten de belangrijkste bepalende factor voor de hoogte van het pensioen. De pensioenen zullen echter uiteindelijk lager uitvallen ten opzichte van de inleg, aldus het CPB.

2018-09-30 10:09:29 ILLUSTRATIE - Een vrouw leest een lijst met vragen over pensioenen. Er wordt al jaren gesproken over het pensioenstelsel. Vakbonden en werkgevers hopen het kabinet te overtuigen van nieuwe regelgeving. ANP LEX VAN LIESHOUT
2018-09-30 10:09:29 ILLUSTRATIE - Een vrouw leest een lijst met vragen over pensioenen. Er wordt al jaren gesproken over het pensioenstelsel. Vakbonden en werkgevers hopen het kabinet te overtuigen van nieuwe regelgeving. ANP LEX VAN LIESHOUT ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen