Economie31 aug '20 16:18

VS annuleren mega-order, strop voor Philips

Auteur: BNR Webredactie

Een harde klap voor Philips vandaag. De VS schrappen een order voor de levering van 30.000 beademingsapparaten ter waarde van bijna een half miljard dollar. Een exacte reden wordt niet gegeven, maar mogelijk hangt het samen met de conclusie van een onderzoeksplatform in Amerika dat claimt dat Philips de overheid te veel laat betalen voor de apparaten.

(ANP / Remko de Waal)

Luister ook | Philips: VS zal beademingsapparatuur niet opeisen

Beëindigingsclausules heel gewoon

'Het is gebruikelijk dat wanneer overheden contracten sluiten, zij ook aan de touwtjes trekken en bedingen dat ze overeenkomsten tussentijds kunnen beëindigen', zegt advocaat Marco Wallart, gespecialiseerd in contractenrecht en partner bij C-Legal. 'De vraag is: moet er nog betaald worden? Meestal is zo'n beëindigingsrecht absoluut. Daar kunnen leveranciers in de regel niet veel aan doen en hebben ze dat maar te accepteren.' De Nederlandse overheid hanteert ook zulke clausules, zegt Wallart.

Kabinet moet apparatuur kopen

Het kabinet zou de beademingsapparaten moeten opkopen. Dat bepleit GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver. Volgens Klaver is dit een goede investering in de Nederlandse economie. In geval van overcapaciteit kan de apparatuur altijd nog doorverkocht of weggegeven worden.

De Amerikanen bestelden in april 43.000 beademingsapparaten bij Philips in verband met het coronavirus. Philips schaalde de productie vervolgens flink op. De VS willen er echter maar 12.300 en laten de rest van het contract vervallen, werd maandag bekend.

Luister ook | CEO Philips tevreden met negatieve omzetontwikkeling


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen