
Het suggereert dat een eventueel vierde of vijfde steunpakket niet op al te grote bezwaren zal stuiten. Het CPB voorspelde eerder dat de schuld oploopt tot 60 procent van het bbp, de economen die ING ondervroeg zien weinig problemen als de schuld oploopt naar 70, 80 of zelfs 90 procent van het bbp. Duidelijk is dat het kabinet niet schroomt om flink in de buidel te tasten. En dat is precies wat minister van Financiën Wopke Hoekstra in maart al zei bij RTL Z.
Luister terug | DNB: Honderdduizenden banen op de tocht
Premier Mark Rutte kondigde vorige week een derde steunpakket aan dat tot juni volgend jaar doorloopt. Omdat onzeker is hoe lang deze crisis nog gaat duren moet de overheid nu geld in de economie blijven pompen en bedrijven blijven steunen, zo is de consensus onder Nederlandse economen. Op termijn kost dat altijd nog minder dan wanneer je WW-uitkeringen moet betalen en veel kennis en vaardigheden in je economie verliest die je toch weer zult moeten opbouwen.
Zelf omschakelen naar nieuwe business
De opvattingen van de economen over de noodzakelijke duur van de steun loopt nog wel uiteen. Sommige economen benadrukken dat je de steun tijdig moet afbouwen om te voorkomen dat je te veel ongezonde bedrijven blijft steunen. Bedrijven zullen toch zelf moeten omschakelen naar nieuwe business, menen zij, terwijl andere economen én ING het nut benadrukken van blijvende steun van bedrijven en economie met overheidsgeld.
Lees ook | Ask me Anything | De liquiditeitscrisis
Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter de kans dat de economie permanente schade oploopt. Door de afnemende afzet en dalende inkomsten zijn er minder mensen nodig. Kredietverzekeraars blijven waarschuwen dat de grote golf faillissementen er nog aankomt. Het zou een slechte zaak zijn als deze corona-economie straks het nieuwe normaal wordt voor onze economie en dat is volgens econoom Bas Jacobs funest voor de productiviteit en de groei van de economie.
Wil je meer weten over de economische gevolgen van de coronacrisis luister dan ook eens naar onze podcast Ongekend in Vredestijd van de economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer.