Economie4 sep '20 00:00Aangepast op 4 sep '20 06:27

Bijdrage toerisme aan economie bijna gehalveerd

Auteur: BNR Webredactie

In het eerste halfjaar van 2020 lag de toegevoegde waarde van de belangrijkste toeristische bedrijfstakken ongeveer 45 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2019. Het aantal banen daalde ook, maar minder sterk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Luister terug | Goede Reispodcast | Pas in oktober komt de Chinese toerist weer terug

In 2019 had de toeristische sector nog een recordjaar, met een toegevoegde waarde van bijna 32 miljard euro en 813.000 banen. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het CBS op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, aangevuld met voorlopige cijfers over 2020 uit andere bronnen van het CBS. De jaarlijkse toerismerekeningen geven een beeld van de economische waarde van de toerismesector in een bepaald jaar.

Lees ook | Recreatiebranche boekt fiks verlies hoogseizoen

Dat complete beeld is voor de eerste helft van 2020 nog niet beschikbaar. Wel is in verband met de coronacrisis gekeken hoe de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid zich in de eerste helft van dit jaar hebben ontwikkeld voor enkele vrijwel volledig toeristische bedrijfstakken. Het betreft de luchtvaart, horeca, reisbureaus en cultuur, recreatie, sport. Samen zijn deze bedrijfstakken goed voor ruim 70 procent van het toeristisch bbp van 32 miljard euro in 2019.

Luister terug | Wij in de Toekomst | Schiphol-ceo over de toekomst van werk en mobiliteit na corona

Het belang van de toeristische sector voor de economie nam juist steeds verder toe, tot bijna 4,5 procent, zegt Van Mulligen. 'En daarmee was het toerisme bijna net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bouw. We hebben nog niet het complete overzicht, en aan de hand daarvan is duidelijk dat de grootste klap is gevallen bij het onderdeel luchtvaart en reisbestemmingen. Dat zal niemand verbazen die het afgelopen voorjaar op Schiphol is geweest.'

Toeristen in het centrum van Amsterdam
Toeristen in het centrum van Amsterdam (ANP / Ramon van Flymen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen