Economie8 sep '20 19:10Aangepast op 8 sep '20 19:40

Prinsjesdagstukken: economie groeit in 2021 met 3,5 procent

Auteur: BNR Webredactie

De economische voorspellingen van het Centraal Planbureau, waar het kabinet zich op baseert voor Prinsjesdag, liggen traditiegetrouw op straat. Het CPB verwacht dat de economie met 3,5 procent groeit na de krimp in 2020 door de coronacrisis. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws.

Werkenden gaan er in koopkracht het meest op vooruit. Zij zien een plusje van 1,2 procent. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 0,8 procent. Door het derde steunpakket dat het kabinet kort geleden presenteerde, ligt de werkloosheid iets minder hoog dan verwacht: op 5,9 procent. Dat komt neer op 545.000 werklozen.

Corona

Het coronavirus maakt de voorspellingen trouwens heel onzeker. Een tweede golf kan er voor zorgen dat Nederland opnieuw voor een deel of zelfs helemaal op slot gaat. Vorig jaar leek de grootste dreiging voor de Nederlandse economie nog de 'gure wind uit het buitenland', waarschuwden de rekenmeesters over bijvoorbeeld de dreigende handelsoorlog. Voor 2020 was een economische groei van 1,5 procent voorspeld, maar de coronacrisis gaf de economie een enorme dreun: voor dit jaar gaat het CPB uit van een krimp van dik 5 procent. Ten opzichte van de barre situatie in 2020 zal de economie volgend jaar dus behoorlijk groeien.

Miljoenennota

De CPB-cijfers, officieel de Macro-Economische Verkenningen MEV, vormen de belangrijkste basis voor de Miljoenennota. Die nota bevat de belangrijkste plannen van het kabinet en laat ook zien welk prijskaartje daaraan hangt voor de belastingbetaler. Het kabinet presenteert de Miljoenennota met de MEV op Prinsjesdag.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen