Economie15 sep '20 06:24Aangepast op 15 sep '20 12:04

Brits parlement stemt in met nieuwe Brexitwet

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse parlement heeft Boris Johnsons omstreden Internal Market Bill voorlopig goedgekeurd. De wet die het mogelijk maakt om het Brexitakkoord te negeren, wordt van alle kanten bekritiseerd, maar het Lagerhuis stemde toch voor, met 340 tegen 262 stemmen.

Premier Boris Johnson kwam gisteravond behoorlijk onder vuur te liggen vanwege zijn controversiële nieuwe Brexitwet. In een zes uur durend debat kwam er ook veel kritiek. De wet geeft de Britse regering het recht een streep te zetten door sommige eerdere afspraken uit het vertrekakkoord van de Brexit. Daarmee wordt het internationaal recht geschonden, zeggen tegenstanders. ‘Het is mij niet duidelijk waarom het nodig is dat het VK het internationaal recht schendt’, zei Sajid Javid, Johnsons voormalige minister van financiën, voorafgaand aan het debat.

Luister terug | Londen kan ook handelsdeal met VS vergeten

Hij kreeg bijval van twee juridische zwaargewichten uit de Conservatieve fractie. Geoffrey Cox, die tot februari Johnsons belangrijkste juridische adviseur was, zei dat de regering ‘buitensporige’ schade aan de reputatie van het VK toebracht. Zijn voorganger Jeremy Wright zei dat hij ‘niet kan accepteren’ dat dit de juiste keuze is.

Dooronderhandelen

Het ironische is, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster, dat Johnson de meerderheid grotendeels te danken heeft aan de verkiezingen die hij vorig jaar won door van de daken te schreeuwen dat hij een deal met de EU had gesloten, met een oven-ready handelsakkoord als walmend resultaat. De EU wil de wet voor het eind van de maand van tafel krijgen. 'Eind volgende week is er een EU-top, dan kun je je afvragen of dooronderhandelen met Londen over het handelsakkoord nog wel zin heeft.'

Vangnet en polis

Ook oud-premier David Cameron waarschuwde gisteravond voor de gevolgen die het wetsvoorstel kan hebben voor de internationale reputatie van het Verenigd Koninkrijk. Daarmee hebben alle vijf de nog levende Britse oud-premiers zich tegen de wet uitgesproken. Maar volgens Johnson is de wet een 'vangnet' en 'verzekeringspolis' om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Lees ook | Hoe een Brexitdeal op springen staat

De wet regelt hoe sommige verantwoordelijkheden die nu nog in Brussel liggen na afloop van de transitieperiode op 1 januari 2021 worden herverdeeld over de regeringen in Belfast, Cardiff, Edinburgh en Londen. Maar daar zitten ook passages bij die indruisen tegen het vertrekakkoord dat de Britten zelf met Brussel sloten. Die passages gaan over staatssteun en over de goederenlijsten die Noord-Ierse bedrijven zullen moeten opstellen als ze goederen naar Groot-Brittannië verschepen.

Terugfluiten

Johnson is er nog niet, benadrukt Joost Dobber, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor het FD. 'In het Britse wetssysteem moet het parlement een paar keer stemmen over de wet. Deze stemming betekent eigenlijk alleen dat het Lagerhuis begint met het behandelen van deze wet. De komende week kunnen parlementariërs amendementen voorstellen. Volgende week dinsdag staat een belangrijk en kansrijk amendement op het programma dat het Lagerhuis een extra stemming zou geven.'

Daarnaast kan het House of Lords, waar ook veel onvrede is, de boel nog voor Johnson verpesten. 'De EU heeft een ultimatum gesteld tot het eind van het jaar en hoopt dat Johnson daar voor zwicht. De kans dat hij dat gaat doen is niet zo heel groot. Dan heeft de EU wel allerlei juridische mogelijkheden om in te grijpen. Maar eigenlijk is het dan al te laat, want dan heb je ook een vol conflict.'

Premier Boris Johnson in het Lagerhuis
Premier Boris Johnson in het Lagerhuis (AFP / PRU)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen