Economie17 sep '20 11:13

Werkloosheid gestegen, maar minder hard dan eerst

Auteur: BNR Webredactie

De werkloosheid in Nederland is in augustus verder opgelopen, maar minder hard dan in de voorgaande maanden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde ons land vorige maand 426.000 werklozen, dat is 4,6 procent van de beroepsbevolking. In juli was dat 4,5 procent. 'Goed nieuws, wel een vertekend beeld', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Tussen mei en juni steeg de werkloosheid door corona nog van 3,6 procent naar 4,3 procent. Volgens uitkeringsinstantie UWV daalde het aantal WW-uitkeringen. Verstrekte het UWV eind juli er nog 301.000, dat aantal daalde eind augustus naar 292.000. Met name onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar was de daling sterk. Het was immers deze groep, met flexcontracten veelal in de horeca, die hard werd geraakt door de coronacrisis.

De werkloosheid steeg, terwijl de beroepsbevolking slonk omdat veel mensen het zoeken naar betaald werk staakten als gevolg van de crisis. Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden met 100.000 toe. Volgens het CBS omdat weer meer mensen weer op zoek gingen naar werk en zo tot de beroepsbevolking worden gerekend, en in veel mindere mate doordat mensen hun baan verloren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen