Economie30 sep '20 11:57Aangepast op 30 sep '20 12:35

Chinese smartphonemaker wil Apple verslaan vanuit... Rotterdam

Auteur: BNR Webredactie

Xiaomi opent deze week een nieuwe winkel in Rotterdam, de eerste in de Benelux. De Chinese smartphoneproducent start daarmee een nieuw offensief tegen techreus Apple.

Benelux

Volgens Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, is Xiaomi de vierde grootste smartphoneproducent ter wereld, na Samsung, Huawei en Apple. Vooral in India en thuisland China heeft het bedrijf een groot marktaandeel. In Europa is het bedrijf actief in Spanje en Italië, en via Rotterdam wil Xiaomi de Benelux veroveren. Op termijn zouden er ook winkels in Amsterdam en andere grote steden moeten komen.

Luister ook 'Economisch belang Hong Kong voor China niet te onderschatten'

5G

De ambities van Xiaomi zijn groot: het wil Apple van de troon stoten. Zwanenburg denkt dat de Chinezen het Apple aardig moeilijk kunnen gaan maken. 'Ze zijn heel goed met 5G, iets waar concurrenten Apple en Huawei nog niet zo goed mee uit de voeten kunnen. Xiaomi beschikt over de kennis en de patenten om dat verder te ontwikkelen.'

Luister ook De Tik-Tok deal: groen licht van Trump

Handelsoorlog

Waar concurrent Huawei veel last heeft van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, is het Xiaomi gelukt om voorlopig van de radar van de Amerikaanse president Donald Trump te blijven. In 2018 trok het bedrijf naar de Chinese beurs en sinds begin september staat het aandeel daar in de top-10 geparkeerd, tussen giganten als Alibaba en Tencent.

Luister ook Intimidaties groeiende zorg voor Nederlandse CEO's in China

Klanten in een Xiaomi winkel in Beijing, China.
Klanten in een Xiaomi winkel in Beijing, China. (AFP)

Gerelateerde artikelen