Economie2 okt '20 07:21

46 km² aan bedrijventerreinen geweken voor nieuwbouw

Auteur: BNR Webredactie

46 vierkante kilometer aan bedrijventerreinen is de afgelopen jaren uit ons straatbeeld verdwenen. Het grootste deel daarvan heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw. En dat wordt de komende jaren alleen nog maar meer, blijkt uit gegevens die BNR heeft opgevraagd bij de SKBN, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland.

Lees ook | Bedrijventerreinen kunnen veel doen voor klimaatdoelstellingen

Eén van de manieren waarop het kabinet het tekort aan woningen probeert op te vangen is door de komende jaren extra woningen te bouwen op plekken waar nu bedrijventerreinen zijn. Volgens Theo Föllings, voorzitter van de SKBN, heeft dat grote gevolgen voor de bedrijvigheid in steden. Het levert op lange termijn verschraling op. De kennis- en creatieve industrie verdwijnt uit steden en voor bedrijven kan het lastiger worden om jong talent aan te trekken.

Luister terug | Groeiend aantal gemeenten kampt met tekort aan bedrijventerreinen

Dat er een groot tekort aan woningen is, zal ook Föllings niet ontkennen. 'Ik begrijp dat we extra woningen moeten bijbouwen om het woningtekort tegen te gaan. Ik vind het ook heel logisch dat er wordt gekeken naar bedrijventerreinen, maar we moeten ons daar niet blind op staren.'

Bedrijventerrein Rotterdam
Bedrijventerrein Rotterdam (ANP / Jerry Lampen )

Gerelateerde artikelen