Bij bedrijven met NOW-steun verdwenen toch 181.000 banen
Bij bedrijven die gebruik maakten van het eerste NOW-steunpakket, blijken 181 duizend banen te zijn verdwenen. En dat terwijl de voorwaarde voor de steun juist was dat er geen ontslagen zouden vallen. Bij bedrijven die geen gebruik maakten van deze coronasteun, kwamen er juist banen bij. Tot deze verrassende conclusies komt het CBS.
Niet verrassend
'Het is ook weer niet heel verrassend', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS, 'we zagen dat er heel veel banen verdwenen waren, maar dat betekent niet dat er ontslagen zijn gevallen.' Zo zijn er jaarcontracten niet verlengd, er zitten ook oproepkrachten in de horeca bij. Geen ontslagen, toch banen verdwenen. 'Zonder die NOW-regeling waren er meer banen verdwenen gezien het omzetverlies, er waren ook aanzienlijk meer bedrijven failliet gegaan', zegt Van Mulligen. Het meest verrassend is banengroei bij bedrijven die geen NOW genoten. Er waren blijkbaar ook bedrijven die niet geraakt waren.
Het banenbestand slonk met bijna 7 procent. Het baanverlies was met dik 12 procent het grootst in de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening, gevolgd door de bedrijfstakken horeca en cultuur, sport en recreatie. In die laatste sectoren ging het om 10 procent krimp.
Het statistiekbureau meldde in augustus al dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt pijnlijk zichtbaar werden. In het tweede kwartaal gingen er in totaal 322.000 banen verloren. Voor een groot deel betrof dit arbeidsplaatsen in de uitzendbranche.
Nu het CBS ook onderscheid kan maken in bedrijven die wel en niet NOW-steun ontvingen, komen meer ontwikkelingen aan het licht. Zo groeide het aantal banen bij de bedrijven die geen NOW-steun ontvingen, tussen februari en juni licht, met 0,3 procent. Ook in de horeca was er nog sprake van banengroei (6,4 procent) bij de 15 procent bedrijven die geen NOW-steun ontvingen. Het gaat dan voornamelijk om banen bij fastfoodrestaurants en cafetaria’s.