Economie7 okt '20 09:01Aangepast op 7 okt '20 10:38

Sportclubs laten veel steun op de plank liggen

Auteur: BNR Webredactie

Sportclubs hebben nog amper gebruik gemaakt van het geld dat beschikbaar is om ze te ondersteunen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gaat allereerst om de regeling Tegemoetkoming amateursportorganisaties Covid-19 II, primair bedoeld voor amateursportorganisaties die ten opzichte van 2019 meer dan 20 procent van hun omzet verloren als gevolg van de coronamaatregelen. Voor de regeling is 44,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan tot nu toe slechts 5 miljoen euro werd aangevraagd. Op 11 oktober sluit de aanvraagtermijn.

Luister terug | Ondernemers optimistischer over voortbestaan

Verhuurders

De andere regeling is de Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties Covid-19, bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die de huursom, of een deel daarvan, tussen 1 maart en 1 juni hebben kwijtgescholden aan sportclubs. Van de 89,5 euro die het kabinet hiervoor beschikbaar stelde is slechts 10 miljoen euro aangevraagd. Tot 14 oktober hebben de kantineverhuurders om alsnog een aanvraag in te dienen.

Lees ook | Sport en Geld | Sponsoring roept enorme emotie op

Het ministerie verwacht overigens dat veel clubs en verhuurders tot het laatste moment wachten en alsnog met een aanvraag over de brug komen en sportkoepel NOC*NSF is inmiddels een communicatie-offensief binnen de sport gestart, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk verenigingen het alsnog gaan aanvragen, zegt Erik Lenselink van NOC*NSF. 'Het kan zijn dat een aantal mensen het nog niet weet, maar het is voor veel verenigingen ook de eerste keer.'

De sportkantine van hockeyclub VMHC Cartouch
De sportkantine van hockeyclub VMHC Cartouch (ANP / Koen van Weel )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen