Economie17 okt '20 12:28

CDA: Rutte moet Nedcar helpen aan nieuwe opdrachtgever

Auteur: Aäron Loupatty

Minister-president Mark Rutte zou zich persoonlijk moeten bemoeien met de toekomst van autofabrikant VDL Nedcar. Het bedrijf liet deze week weten dat BMW na 2023 vertrekt als opdrachtgever. Daardoor staan ruim 5000 banen op de tocht.

Rutte zou het bedrijf moeten helpen om een nieuwe opdrachtgever te vinden voor de fabriek, zo vindt Kamerlid Mustafa Amhaouch. Volgens hem is het besluit van BMW om geen Mini Countrymans meer te laten maken in het bedrijf uit Born zo ingrijpend voor de economie, dat het 'Chefsache zou moeten zijn voor het kabinet. 'Dit is pijnlijk nieuws voor VDL Nedcar en zijn werknemers wier toekomst hiermee een stuk onzekerder is geworden. VDL Nedcar is een belangrijke economische speler waar veel Limburgers hun boterham verdienen', zegt Amhaouch.

Luister ook | VDL teleurgesteld over besluit BMW

Actieplan

Voor de Limburgse economie is het vertrek van BMW een hard gelag. Het CDA wil daarom een actieplan van het kabinet dat ervoor moet zorgen dat de situatie verbetert. Het actieplan moet ook punten bevatten om de infrastructuur in de regio te verbeteren. Eric Wiebes, minister van Economische Zaken, heeft al toegezegd te willen helpen bij de zoektocht van VDL Nedcar naar een nieuwe opdrachtgever. 'Ik zal erop toezien dat hier ook écht werk van wordt gemaakt', belooft Amhaouch.

Luister ook | BMW stopt in 2023 met autoproductie bij VDL Nedcar

Aziatische markt

VDL Nedcar kijkt onder meer naar de Aziatische markt om een nieuwe klant voor zijn fabriek te vinden. Zo wist Noud Broekhof van BNR's De Nationale Autoshow eerder te vertellen. 'Heel concreet is dat nu nog niet, maar ze richten zich vooral op Aziatische autofabrikanten die heel graag de stap naar Europa willen maken.'

Luister ook | De Nationale Autoshow: Dit wordt de nieuwe designkoers van Renault


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen