Economie21 okt '20 16:50Aangepast op 21 okt '20 18:09

Overname HEMA door Jumbo en Parcom dichtbij

Auteur: BNR Webredactie

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom willen winkelketen HEMA overnemen. Ze hebben hierover al een voorwaardelijke deal gesloten met de obligatiehouders van Hema. Met de koop zou een bedrag van 402 miljoen euro gemoeid zijn.

Volg ook | Hema bevestigt exclusieve overnamegesprekken met Parcom en Van Eerd

De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures. Voor een periode van maximaal acht weken heeft het consortium van Mississippi en Parcom exclusiviteit verkregen om verder boekenonderzoek uit te voeren. Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden, voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie van Eerd zou dan 50 procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de rest.

Luister terug | Investeerder Parcom laatste kandidaat voor overname Hema

HEMA kwam eerder dit jaar in bezit van de obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Sindsdien wordt er gezocht naar mogelijke kopers. Er gingen onlangs al geruchten dat alleen de familie Van Eerd en Parcom nog in de race zouden zijn.

Parcom en Jumbo zijn absoluut geen onverwachte kopers, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retail aan de Nyenrode Business University. Jumbo nam nog niet zo lang geleden al een aantal wat grotere HEMA-winkels over. Via de familiebanden met Rituals heeft de supermarktketen intussen ook flink wat ervaring in non food. Parcom staat erom bekend dat ze goede mensen hebben die dit spoort processen goed kunnen begeleiden.

Koelemeijer denkt dat de twee strategische pilaren waar Jumbo op bouwt, het versterken van de kern - de winkels zoals ze die hebben - en het versnellen en verbeteren van e-commerce, overeind zullen blijven.

Schuld

Van het overnamegeld worden ook de huidige aandeelhouders afgekocht. De enige financiering die er dan nog inkomt, is een nieuwe bancaire financiering die het consortium aangaat. Volgens Koelemeijer gaat het daarbij om 380 miljoen, waarvan 80 miljoen rekening courant-faciliteit. En ze stellen dan ook nog aan HEMA 100 miljoen beschikbaar, nieuw.

HEMA-baas Tjeerd Jegen is heel blij met de voorgenomen overname. De belangrijkste horde die nog moet worden genomen, is de overstap op een andere financiering, waar hoogleraar Koelemeijer het al over had. De partijen gaan nu gezamenlijk bekijken hoe de extra financiële ruimte kan worden ingezet voor meer groei.

Buitenland

De blik blijft ook gericht op het buitenland, zegt Jegen. 'Uiteindelijk is HEMA een veel te mooi merk om alleen in Nederland te houden.' Europa blijft heel belangrijk, en of er buiten Europa nog uitgebreid wordt, zal met de nieuwe eigenaren worden besproken. Jegen heeft meer reden om blij te zijn: vandaag werd bekend dat hij in de nieuwe constructie aanblijft als ceo van HEMA. En ook de rest van het personeel houdt z'n baan. Sterker nog: de investeringsruimte zal, als het goed is, leiden tot groei. Dat betekent meer banen en betere arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.

Lees ook | Een stukje Hema kopen via handelsplatform NXChange

Een levensgroot Hema-logo.
Een levensgroot Hema-logo. ( ANP / Marco de Swart )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen