Economie22 okt '20 06:21Aangepast op 22 okt '20 07:26

Duizenden nieuwe horecazaken ondanks corona

Auteur: BNR Webredactie

Alle doemscenario's voor de horeca weerhouden ondernemers er niet van om een eigen zaak te beginnen. Duizenden mensen stampten midden in de coronapandemie hun horecabedrijf uit de grond, zo blijkt uit navraag van BNR bij de Kamer van Koophandel.

(ANP / Rob Engelaar)

Van maart tot en met september zijn er bijna 4.700 nieuwe horecabedrijven opgericht. Dat zijn er minder dan vorig jaar, al was de daling tijdens de zomermaanden amper 10 procent. In die periode lag het aantal besmettingen lager en golden er minder beperkingen dan op het hoogtepunt van de pandemie.

Overrompeld

Dat ondernemers zich niet laten afschrikken door alle negatieve berichten, heeft meerdere redenen. Een deel van de ondernemers was al ver vóór de uitbraak van het virus begonnen met de voorbereidingen, denkt Koninklijke Horeca Nederland-voorzitter Robèr Willemsen. 'Je besluit niet nu om volgende maand een horeca-zaak te beginnen, dat kost tijd. Veel plannen zijn al afgelopen jaar gemaakt.'

Luister terug | Zwerfkapjes rukken op tussen straatafval

Wat waarschijnlijk ook meespeelt is dat er door corona een hoop interessante locaties zijn bijgekomen. 'Als je voor relatief weinig geld aan je droomlocatie kunt komen en je hebt de middelen om het zonder steun nog even uit te zingen, kan dat interessant zijn.' Bovendien zijn ondernemers volgens Willemsen overrompeld door de tweede lockdown. 'Ik vond dat het in de horeca wat betreft virusbestrijding meer dan goed ging. Die sluiting zag ik ook niet aankomen.'

Lees ook | Kort geding: horeca blijft dicht

De brancheorganisatie waarschuwt al maanden voor een failissementsgolf in de horeca. Vooralsnog ligt het aantal faillissementen hooguit op enkele tientallen per maand.

Voordeel

Jens Jongeneel, eigenaar van restaurant Hōk Taverne in Deventer, is één van de ondernemers die het aandurfde om tijdens de crisis zijn eerste horecabedrijf te starten. 'De locatie heeft mij uiteindelijk overtuigd. Alles wat ik wil met mijn zaak, kan met dit pand.' Ook denkt hij een streepje voor te hebben op andere ondernemers. 'Ik hield er in mijn begroting al rekening mee dat er bijvoorbeeld tijdelijk maar dertig mensen in mijn zaak mochten. Ondernemers die eerder zijn gestart konden dat niet.'

Toch kwam de aankondiging van een tweede sluiting voor cafés en restaurants ook voor Jongeneel als een verrassing: 'Ik moest opnieuw gaan rekenen. Even ging door mijn hoofd dat ik de verkeerde beslissing had genomen. Maar balen helpt niet, nu ben ik weer optimistisch en richten we ons volledig op afhalen en bezorgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen