Economie26 okt '20 13:04

Zweeds-Fins staalconcern wil Tata IJmuiden overnemen

Auteur: BNR Webredactie

Het Zweeds-Finse staalconcern SSAB wil de Nederlandse tak van staalfabrikant Tata Steel overnemen. 'Voor de staalindustrie betekent de mogelijke overname weinig, voorde bedrijven zelf is het wel interessant', zegt senior grondstoffeneconoom Casper Burgering van ABN Amro.

( ANP Lex van Lieshout)

Beluister ook | Tata Steel IJmuiden structureel afgeroomd door Indiaas moederbedrijf

Marginaal aandeel mondiale staalproductie

Volgens Burgering produceert Nederland jaarlijks 7 miljoen ton staal, wat overeenkomt met 0,2 procent van de wereldproductie, en produceert Zweden een vergelijkbare hoeveelheid. Op mondiale schaal betekent de overname dan ook weinig. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt had de Zweeds-Finse combinatie eigenlijk de blik gericht op het Duitse Thyssen-Krupp, en was Tata IJmuiden een soort Plan B.

Beluister ook | Tata Steel akkoord met vakbonden

IJmuiden, toegang tot Europa

Burgering denkt dat er twee redenen zijn voor de overname. 'IJmuiden ligt in Europa en daarmee is het gemakkelijker om de Europese markt te bedienen, bovendien is Tata IJmuiden een vergelijkbare partij.' Dat SSAB specifieke belangstelling heeft voor de Nederlandse Tata-tak en niet voor het Britse deel heeft volgens Burgering ook te maken met het feit dat het Britse deel al jarenlang verliesgevend is en dat bij een Brexit de toegang tot de Europese markt bemoeilijkt wordt. Ten slotte is het ook beter om samen op te trekken in een sector die gekenmerkt wordt door overcapaciteit en dumping, met name door China.

Beluister ook | Noord-Holland blijft worstelen met Tata

Sector kampt met overcapaciteit en dumping

'De sector moet tot inkeer komen en beseffen dat een te hoge staalproductie niet goed is voor een gezonde sector. Iedereen kijkt daarin naar China dat jaarlijks te veel staal produceert en dat naar de exportmarkten duwt. Ook in Europa hebben we het probleem, hier zitten we de laatste jaren wel weer met reductie van de output, maar hebben we nog steeds overcapaciteit.'

'Het is een ingewikkelde en complexe discussie, China maakt wel goede stappen daarin, het neemt het CO2-neutraler worden wat serieuzer, en dan hoop je maar dat de capaciteit ook gereduceerd wordt. Al is het een druppel op de gloeiende plaat, je hoopt dat het de komende jaren meer tractie gaat krijgen.'

Beluister ook | Britse tak Tata Steel wacht anderhalf miljard overheidssteun


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen