Economie27 okt '20 06:00Aangepast op 27 okt '20 07:28

VodafoneZiggo laat personeel permanent helft van de tijd thuiswerken

Auteur: BNR Webredactie

VodafoneZiggo laat zijn personeel ook na de coronacrisis structureel de helft van de tijd thuiswerken. Dat bevestigt het bedrijf aan BNR na een akkoord met de ondernemingsraad. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste grote Nederlandse werkgever die daartoe besluit.

'We laten mensen twee tot drie dagen per week vanuit huis werken', zegt Thomas Mulder, hr-directeur van VodafoneZiggo. 'Dat geldt voor onze kantoormedewerkers, inclusief de mensen in ons callcenter en bij sales.' Het nieuwe thuiswerkbeleid is vrijwillig, personeel kan zelf aangeven of het er gebruik van maakt. Met het deel dat hiervoor kiest worden afspraken gemaakt over welke dagen ze thuiswerken. Deze gesprekken voert het bedrijf de komende weken.

Volg ook | Spitsbrekers

Een goede spreiding is daarbij cruciaal, denkt Mulder. 'Als de ene helft op kantoor en de andere helft thuis is, werkt virtueel werken echt een stuk minder goed dan nu.' Bij VodafoneZiggo werken zo’n 7.500 mensen.

Andere functie kantoren

Dat het personeel permanent meer thuis gaat werken, betekent wel dat kantoren een andere functie zullen gaan krijgen. Mulder: 'We zullen bijvoorbeeld meer ruimtes inrichten waar mensen virtueel vergaderingen kunnen houden. We stellen andere eisen aan zo'n kantoor.' Ook kan de maatregel op termijn mogelijk impact hebben op het aantal vierkante meters dat het telecombedrijf nodig heeft. Mulder: 'Als dit werkt, hebben we mogelijk op de langere termijn minder vierkante meters nodig.'

Thuiswerken de norm

Werkgeversvereniging AWVN bevestigt dat ook andere bedrijven nadenken over een permanente vorm van thuiswerken. 'Ze voeren hierover volop gesprekken met de ondernemingsraden', zegt AWVN-beleidsadviseur Anne Megens. 'Het gaat met name over hybride vormen van thuiswerken. Deze maken het na de coronacrisis makkelijker om te schakelen tussen werken op kantoor en vanuit huis.' Ook uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat bedrijven verwachten dat we ongeveer een kwart meer thuis gaan werken, wat resulteert in een dag extra per week.

Lees ook | 40 procent kantoorruimte wordt overbodig

Om te voorkomen dat deze omschakeling leidt tot een verminderde productiviteit en innovatiekracht, zullen bedrijven wel beperkingen inbouwen, verwacht Megens. 'Nu al merken bedrijven dat het niet goed werkt om alleen maar op afstand te overleggen. Onder werknemers ontstaat dan een zekere thuiswerkmoeheid.' Daarom verwacht ze dat personeel voor dit soort 'creatieve processen' straks wel weer naar kantoor moet komen.

Toename leegstand

Toch zorgt meer thuiswerken niet direct tot meer leegstand. Volgens Colliers zijn de effecten van permanent meer thuiswerken pas over twee jaar zichtbaar, wanneer veel bestaande huurovereenkomsten aflopen. Maar zelfs dan zijn de gevolgen beperkt. 'De effecten zullen tegen die tijd onder meer gedempt worden door de groei van kantoorwerkers', zegt Robert Kok van Colliers International. Dat komt doordat ons land zich steeds verder ontwikkelt tot een dienstenland.

In november start ons nieuwe BNR-programma Slimme Koppen. Hierin zijn we op zoek naar creatieve oplossingen. De eerste gaat in op hoe we het thuiswerken leuk houden en het teamgevoel erin houden. Heb jij hier nou een briljant idee voor: mail het naar slimmekoppen@bnr.nl. De 2 beste ideeën mogen hun plan in de uitzending komen pitchen aan VodafoneZiggo-directeur Jeroen Hoencamp.

Hoofdkantoor van fusiebedrijf VodafoneZiggo
Hoofdkantoor van fusiebedrijf VodafoneZiggo ( ANP Xtra / Bas Czerwinski)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen