Economie27 okt '20 06:57Aangepast op 27 okt '20 07:26

'Strengere regels schaden economie niet méér dan nu'

Auteur: BNR Webredactie

Mogelijk nieuwe maatregelen die op de escalatieladder van het kabinet staan, zijn niet per se veel slechter voor de economie dan de maatregelen die nu al gelden. Dit zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek tegen BNR. Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk weliswaar met 'slechts' een harde waarschuwing, maar strengere coronaregels hangen nog altijd boven de markt.

Beluister ook | Huidige stabilisatie van de cijfers is onvoldoende

Als het risiconiveau van 'zeer ernstig' naar 'lockdown' gaat, dan treft dat vooral de privé-sfeer, zegt Koopmans: 'samenkomsten worden nóg kleiner, mensen mogen niet met meer dan twee personen op pad, liever geen bezoek thuis meer ontvangen. De maatregelen in de economie zijn beperkter: musea, pretparken, dat zijn relatief kleine sectoren. Wat dat betreft valt deze stap wel mee.'

Beluister ook | Deze coronamaatregelen hadden we nooit moeten nemen

Gevraagd of consumenten winkels niet méér gaan mijden met nieuwe maatregelen, zegt Koopmans dat het niet zozeer de maatregelen zijn die consumenten thuis houden, maar meer de angst voor besmetting. En dat is in lijn met een onderzoek van het IMF.

Beluister ook | Coronabeleid kabinet rammelt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen