Economie28 okt '20 10:40Aangepast op 28 okt '20 22:57

Heineken gaat flink snijden in personeelskosten

Auteur: BNR Webredactie

Bierbrouwer Heineken heeft last van de coronacrisis. Het bedrijf verkoopt veel minder bier en dus gaat het mes erin. Heineken gaat banen schrappen om de kosten te verlagen.

De Heritage Quarter
De Heritage Quarter ( ANP / Evert Elzinga)

De nieuwe topman Dolf van den Brink krijgt het door de coronacrisis meteen flink voor de kiezen en mocht vanmorgen deze reorganisatie aankondigen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam én op de regiokantoren gaat het aantal medewerkers fors omlaag. Het moet de personeelskosten met 20 procent reduceren. Onduidelijk is nog ten koste van hoeveel banen op de landenkantoren de besparing gaat: dat wordt van land tot land bekeken. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Luister terug | Heineken lijdt 300 miljoen euro verlies door coronacrisis

Hoewel de bierverkopen in het derde kwartaal weer wat aantrokken, lag de omzet nog altijd bijna 2 procent onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De grote klappen in de verkopen eerder dit jaar is de brouwerij ook nog lang niet te boven. Al met al kromp de bieromzet over de laatste negen maanden met 8 procent en nu we in een tweede coronagolf zijn beland zijn de perspectieven voor het vierde kwartaal al niet veel gunstiger.

Lees ook | Heineken scoort vooral met vertrouwde huismerk

De worsteling van Heineken is ook terug te zien in de winstcijfers, zegt economieredacteur Connie de Jonge. 'Die zakte net onder de 400 miljoen euro en dat was vorig jaar in dezelfde periode nog 1,7 miljard. Dus daar is nog ongeveer een kwart van over.' Alleen het mérk Heineken doet het nog altijd goed: het verkochte volume steeg met ruim 7 procent. Dat is vooral te danken aan Heineken gunstig gezinde markten als de VS en Brazilië - vooral het 0.0 bier gaat daar frequent over de toog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen