Economie29 okt '20 09:01

Lockdowns raken vooral grote brouwerijen

Auteur: BNR Webredactie

De lockdown van de horeca hakt er bij grote bierbrouwerijen flink in. Gisteren bracht Heineken al slecht nieuws. Maar de kleine brouwers, die varen beter bij die horeca-sluiting.

De grote brouwers hebben het zwaar, meldt de branchevereniging van de grote brouwers. De bierverkoop in de horeca- en evenementenbranche daalde tussen half maart en oktober met 65 procent. En met de huidige sluiting van de horeca zal die verkoop alleen maar verder dalen. De verkoopgroei van 10 procent in de retail kan het verlies in de horeca nooit compenseren. Vooral brouwers die afhankelijk zijn van de horeca worden zwaar geraakt door de maatregelen.

Ga ook naar | Heineken gaat flink snijden in personeelskosten

Bij de kleine brouwers gaat het over het algemeen iets beter, zegt CRAFT, de branchevereniging van onafhankelijke brouwers. De meeste konden al geen plekje bemachtigen in de meeste cafés en haalden dus niet veel uit horeca-inkomsten. En de brouwers die het wel zwaar hebben, bedenken creatieve oplossingen, zoals drive-through winkels: de echte liefhebbers halen dan hun biertje bij de brouwer zelf, die het bier op stands heeft uitgestald.

Luister terug | AB InBev: Voorlopig geen overnames in het vat

De kleine brouwerijen die toch al aan de detailhandel leverden doen het prima, ook via internet. En precies tussen de grote en de kleine brouwerijen in zit de Trappist Westmalle, zegt Philip Assche, directeur van de Belgische brouwerij. De schade is nog te overzien, mede door de verschuiving naar de retail. 'Kennelijk hebben onze relatief trouwe klanten onze Dubbels en Tripels in de supermarkt gekocht en thuis gedronken. Daardoor hebben wij er relatief weinig van gemerkt.'

Heineken, Grolsch en Bavaria
Heineken, Grolsch en Bavaria ( ANP )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen