Economie31 okt '20 17:43Aangepast op 1 nov '20 10:17

Hoekstra stopt staatssteun KLM

Auteur: Aäron Loupatty

Minister Wopke Hoekstra van Financiën houdt de hand op de knip. Hij stopt de staatssteun aan KLM nu niet alle vakbonden zich willen vastleggen aan bezuinigingen van vijf jaar. Zo lang die bonden niet akkoord gaan, krijgt KLM de eerder afgesproken 3,4 miljard niet, zegt Hoekstra.

(ANP)

Tot 12.00 uur zaterdagmiddag hadden de vakbonden de tijd om zich vast te binden aan langere bezuinigingen, maar pilotenvakbond VNV wil zich er niet aan committeren. Ook de bonden die aangesloten zijn bij FNV hebben de clausule nog niet ondertekend. Daardoor stopt Hoekstra nu uitgeven van het tweede deel van het noodpakket. 'We kunnen nu niet door met die lening', concludeert de minister.

Luister ook | Zo werd de miljardensteun voor KLM ineens onzeker

Voor Pieter Elbers is dat zeer teleurstellend. Zonder de miljardenlening van 3,4 miljard euro van de Staat en banken komt KLM de coronacrisis niet door, zo zegt de topman van KLM in een reactie naar aanleiding van de mislukte onderhandelingen over de zogenoemde Wopke-clausule. 'Het is des te betreurenswaardiger dat het vandaag niet gelukt is, om voor eind oktober, door alle bonden de ‘commitment clausule’ te laten ondertekenen. Dit was de laatste benodigde stap voor de goedkeuring vanuit het kabinet. Zonder deze lening komt KLM deze moeilijke tijd niet door. Dit maakt deze impasse uiterst zorgelijk.'

Luister ook | Pilotenbond legt bom onder akkoord KLM: we moeten opnieuw onderhandelen

VNV tekent niet, maar neemt wel 'verantwoordelijkheid'

De VNV zegt wel zijn verantwoordelijkheid te zullen nemen, maar volgens de bond is de aanpassing van de eerdere afspraken niet realiseerbaar op deze termijn. Daarom tekent de bond de clausule niet. Wel beloofd de bond zich te houden aan de eerdere gemaakte afspraken. 'Desalniettemin hebben wij altijd in arbeidsvoorwaardelijke zin gedaan wat noodzakelijk is en past bij de staat van het bedrijf. Het staat buiten kijf dat de piloten ook tijdens deze coronacrisis dat blijven doen. Om dat kracht bij te zetten hebben wij dit schriftelijk bevestigd aan KLM', zegt de bond in een verklaring.

Elbers roept piloten opnieuw op om clausule te ondertekenen

Elbers hoopt dat de piloten zich nog bedenken. 'Ik kan voor nu niet anders dan de pilotenvakbond VNV nogmaals op te roepen om alsnog deze laatste stap te zetten en haar commitment ook hierin waar te maken door deze clausule te tekenen. In het belang van haar leden, alle KLM-werknemers en de toekomst van ons bedrijf.'

Luister ook | KLM: Zaterdagmiddag meer duidelijkheid over de loonoffers

Andere vakbonden wel akkoord

Deze extra clausule over de eerdere overeenkomst van 1 oktober wordt wel gesteund door een aantal andere vakbonden. Cabinebond VNC, de grootste vakbond bij KLM, de Vereniging KLM Professionals, de Nederlandse Vakbond van Luchtvaarttechnici en vakbond De Unie tekenen wel de nieuwe overeenkomst waarin staat dat de loonkortingen vijf jaar gaan duren.

Luister ook | 'Voortbestaan KLM op het spel door opstelling bonden'

Vakbond FNV is ondertussen in gesprek met diverse ministers om een oplossing te zoeken voor de chaotische situatie, zo vertelt Joost van Doesburg van FNV op Twitter.

Eis van Hoekstra

Vrijdag kwam de nieuwe eis rauw op het dak van de bonden. De termijn van vijf jaar blijkt een harde eis van Hoekstra te zijn. Die wil dat de kostenbesparingen ter waarde van 15 procent even lang duren als de termijn van de noodsteun.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen