Economie31 okt '20 18:58Aangepast op 31 okt '20 20:37

Pilotenbond legt bom onder akkoord KLM: We moeten opnieuw onderhandelen

Auteur: Aäron Loupatty

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) legt een bom onder de voorgenomen loonkortingen bij luchtvaartbedrijf KLM. 'Als de wens een cao van vijf jaar is, wat extreem lang is en het maximale in Nederland, dan zullen we opnieuw moeten onderhandelen', zegt Willem Schmid, voorzitter van de VNV, tegen BNR.

Dit gesprek is opgenomen voordat bekend werd dat minister Wopke Hoekstra, van Financiën, de staatssteun stopzette aan KLM.

Eerder op zaterdag weigerde de bond om de clausule te tekenen die zorgt voor loonkortingen van vijf jaar bij KLM, in plaats van de eerder afgesproken twee jaar. 'De deur staat altijd bij ons open voor KLM en overigens ook voor het ministerie van Financiën om daarover het gesprek te voeren.' Toch blijft de bond uitgaan van het eerder gesloten akkoord, waarin de loonkortingen twee jaar duren. 'Wij proberen invulling te geven aan hetgeen wat van ons verlangd wordt: een bezuiniging van twintig procent. Dat hebben we met KLM op 1 oktober afgesproken. We geven onze commitment ook naar de toekomst. Dat zou voldoende moeten zijn, als er verder overleg over nodig is, dan zijn we daar absoluut toe bereid.'

Lees ook | Hoekstra stopt staatssteun KLM, toekomst daardoor onzeker

Onrealistische eis

Volgens Schmid was de eis van Hoekstra en KLM, die volgens hem een dag voor de deadline van vandaag aankwam, onrealistisch. 'Een grote aanpassing in een akkoord op vrijdagmiddag voorleggen met een deadline op zaterdag 12:00 uur is natuurlijk ontzettend lastig en niet te realiseren.'

Luister ook | Zo werd de miljardensteun voor KLM ineens onzeker

Verkeerde uitgangspunten.

Schmid wil dan ook een nieuw akkoord gaan sluiten, omdat er een verkeerd uitgangspunt was genomen bij de cao-onderhandelingen. 'Als het de wens is om te komen tot cao's van vijf jaar, dan moeten we terug naar de tekentafel. Dan hebben we blijkbaar op de verkeerde uitgangspunten onderhandeld en een akkoord gesloten. Als de wens een cao van vijf jaar is, wat extreem lang is en het maximale in Nederland, dan zullen we opnieuw moeten onderhandelen', zegt de pilotenvoorzitter stellig.

Staatssteun stopgezet

Het niet onderteken van de gewenste clausule van KLM en Hoekstra zorgt ervoor dat de staatssteun stop wordt gezet. Hoekstra stopt de staatssteun aan KLM nu niet alle vakbonden zich willen vastleggen aan bezuinigingen van vijf jaar. Zo lang die bonden niet akkoord gaan, krijgt KLM de eerder afgesproken 3,4 miljard niet, zegt Hoekstra.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen