Economie5 nov '20 09:00Aangepast op 5 nov '20 09:15

ING-topman sluit banenverlies Nederland niet uit

Auteur: Mark van Harreveld

ING schrapt ongeveer 1000 banen bij de zakenbank en de consumentenbank in het buitenland. Volgens het financiële concern is de ingreep onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.

ING-topman Steven van Rijswijk
ING-topman Steven van Rijswijk ( ANP Evert Elzinga)

Vooral Zuid-Amerika en Azië

'Het is een bijzondere tijd voor onze klanten en voor onze medewerkers', zegt Van Rijswijk. 'We moeten ons blijven aanpassen aan de klanten die we willen bedienen. Voor de zakenbank betekent dat dat we ons richten op het bedienen van onze kernklanten, helaas hebben we daar minder mensen voor nodig. In Zuid-Amerika sluiten we drie kantoren, in Azië vier, maar we blijven zeker actief voor onze klanten daar.' De bediening van die klanten zal gaan via de regionale hubs in Singapore, Hong Kong en New York, en 'op de grond in zeven of acht markten in Azië'.

Ontslagen in Nederland niet uitgesloten

Verdwijnen de banen dan vooral in Azië en Zuid-Amerika? 'We zijn als zakelijke bank actief in meer dan veertig landen, maar daarover gaan we eerst in gesprek met medewerkers, de OR en bonden.' Van Rijswijk zegt dat de medewerkers hulp krijgen bij het vinden van een nieuwe baan en sluit niet uit dat ook medewerkers in Nederland geraakt worden.

Tot zover de zakenpoot, voor de consumententak, het internationale retailbedrijf, is besloten om 'de interactie met de klant anders te organiseren'. Van Rijswijk doelt hiermee op de app op de telefoon. 'Het integratietraject van de app in specifieke landen zetten we stop.' De consumentenactiviteiten waar banen verloren gaan bevinden zich in landen als Spanje, Italië en Tsjechië.

De cijfers

In het derde kwartaal kwam de winst van ING opnieuw stukken lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt. 'De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben', liet Van Rijswijk weten. De tweede coronagolf en nieuwe lockdown zet bedrijven en consumenten volgens hem extra onder druk. Maar hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, is nog lastig in te schatten. Sinds het begin van de crisis heeft ING heel veel klanten betalingsuitstel gegeven. Bij een deel van hen is de normale gang van zaken onlangs weer hervat, en bij die klanten merkt ING nog maar weinig betalingsproblemen.

Vet op de botten

Van Rijswijk benadrukt dat ING vanwege zijn buffers nog in staat is om voor 'een hele lange tijd' coronahulp te bieden aan klanten. De resultaten waren afgelopen maanden ook beduidend beter dan in het tweede kwartaal. In die periode moest ING nog meer dan 1,3 miljard euro opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Deze keer gaat er maar 469 miljoen euro naar de stroppenpot. Verder wordt er nog 140 miljoen euro afgeschreven op een eigen softwareproject.

Om zich beter aan te passen aan de omstandigheden heeft ING besloten zich bij de zakenbank meer op zijn belangrijkste klanten te richten. Voor het bedienen van de resterende klanten denkt de bank over de gehele linie minder personeel nodig te hebben. In Azië en Zuid-Amerika zullen ook kleine kantoren worden gesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen