Economie5 nov '20 07:39Aangepast op 5 nov '20 12:32

Vuurwerkverbod miljoenenstrop voor vuurwerkbranche

Auteur: BNR Webredactie

Een vuurwerkverbod betekent voor de sector een schadepost van miljoenen euro's. Dat zegt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. De Tweede Kamer overweegt dit jaar álle vuurwerk te verbieden. De door de corona-uitbraak overbelaste zorg zou er geen vuurwerkslachtoffers bij kunnen hebben. Marcel Teunissen van de belangenvereniging bestrijdt dat.

( ANP Robin van Lonkhuijsen)

Volgens Teunissen is het besluit rampzalig voor de branche en lopen de ondernemers een jaaromzet mis. Intussen is er een run op vuurwerk, en is Teunissen bang dat mensen aan het illegale vuurwerk gaan. 'Als het in Nederland niet te koop is, gaan mensen misschien naar illegaal vuurwerk kijken. Volgens Teunissen heeft de branche al afscheid genomen van een aantal producten, wat al een aderlating is.

Lees ook | Al 15 proent meer vuurwerk besteld

Desastreus

Een eventueel vuurwerkverbod met de jaarwisseling dit jaar noemt Breeschoten 'desastreus'. 'Iedereen heeft z'n inkopen al gedaan, en we hebben maar één kans om omzet te draaien. Als ik u zeg dat er 70 a 75 miljoen per jaar verkocht wordt, dan hoef ik u niet uit te leggen dat de schade gigantisch is.' De Kamer neemt over twee weken een beslissing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen