
De overheid heeft besloten dat werkgevers de belastingvrije reiskostenvergoeding tot 1 januari mogen blijven geven, ook al reizen werknemers vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk. Hierdoor hebben mensen de afgelopen tijd geld gekregen voor onkosten die ze niet hebben gemaakt, zegt Van der Velde. 'Daar hebben we niet moeilijk over gedaan, maar straks moeten werkgevers zélf de extra heffingen voor hun rekening nemen. Dat kan een heel kostbare zaak worden.'
Luister terug | Spitsbrekers | Kilometervergoeding ter discussie
Die kosten zorgen ervoor dat werkgevers af willen van zo'n vaste reiskostenvergoeding, zien ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Nu al heeft een deel van de bedrijven deze vergoeding stopgezet. De verwachting is dat ze straks alleen betalen voor de daadwerkelijk gereisde dagen.
Thuiswerkvergoeding
Maar ook thuiswerken is niet gratis, erkennen de werkgevers. De stookkosten zijn hoger, het stroomverbruik schiet omhoog en het koffiezetapparaat pruttelt op volle toeren. De reiskostenvergoeding compenseerde grotendeels voor deze extra uitgaven. Nu die wegvalt, is het advies: ga in gesprek met je baas over een thuiswerkvergoeding.
Luister terug | We reizen vaker van huis naar werk
Maar of die bereid is de kosten te compenseren is nog maar de vraag, denkt arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS. 'Wettelijk is er geen verplichting voor werkgevers om de kosten die je maakt voor thuiswerken te vergoeden, dus dat kun je niet afdwingen.' Wel ziet Besselink dat hierover vaker afspraken worden gemaakt in cao's.