Economie10 nov '20 14:06Aangepast op 10 nov '20 14:30

Goede halfjaarcijfers afvalverwerker Renewi

Auteur: BNR Webredactie

Afvalverwerkingsbedrijf Renewi weet de coronacrisis goed te doorstaan, blijkt uit de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers. Renewi stelde eerder nog de verwachtingen voor 2020 naar beneden bij, maar lijkt die ruimschoots te gaan overtreffen. Een tevreden topman Otto de Bont licht de cijfers toe.

(ANP Koen van Weel)

'We zagen dat sommige volumes naar zestig procent van de normale omvang terugvielen', zegt topman Otto de Bont van Renewi. De Bont wist niet wat de impact van corona precies zou zijn. Renewi is actief in veel segmenten,zoals chemisch afval, kantoren, restaurants en ziekenhuizen. Elk segment werd weer anders geraakt.

Beluister ook | Dat zit lekker, een bank die voor 95 procent gerecylced is

Die volumedaling had vooral betrekking op april, 'In mei en in de zomer herstelde het zich bijna weer helemaal, er waren bepaalde segmenten die beneden de normale niveaus bleven, zoals hotels en restaurants.' Renewi heeft veel goedgemaakt met het segment zorg: ziekenhuizen draaiden overuren en hadden logischerwijs veel afval. Maar ook in de bouw liepen de volumes niet terug. Bang dat de bouw - een typisch laat-cyclisch segment - wegvalt is De Bont niet. Volgens hem vertegenwoordigt de bouw een relatief klein deel van Renewi's portefeuille.

Beluister ook | Stichting afvalstoffenheffing nodig voor efficiënt hergebruik

Wat goed blijft lopen is de recycling van afvalstromen voor hergebruik. Zo werkt Renewi met meubelketen IKEA samen bij de recycling van matrassen, terwijl met Shell wordt samengewerkt op het gebied van biogas. Daarnaast zijn Renewi en Unilever bezig met de recycling van verpakkingsmaterialen.

De Cijfers

Volgens Renewi lieten in het tweede kwartaal de commerciële afvalvolumes duidelijk herstel zien. Nederland draaide op 97 procent en België op 91 procent ten opzichte van het afgelopen jaar. De vergelijkbare omzet nam in de afgelopen zes maanden met 3 procent af tot 821,4 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Er werd een bedrijfsresultaat behaald van 88,5 miljoen euro, eveneens een lichte daling.

Renewi blijft voorzichtig over de economische vooruitzichten, waaronder een mogelijke toekomstige vertraging van de Nederlandse bouwmarkt. Ook wijst de onderneming op de herinvoering van lockdownmaatregelen in de Benelux in de afgelopen tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen