Economie9 nov '20 16:59Aangepast op 9 nov '20 20:26

'Europese importheffingen VS zijn volgens het boekje'

Auteur: BNR Webredactie

Europa hoopt dat het einde van de handelsoorlog met Amerika in zicht is, nu Joe Biden daar de nieuwe president wordt. Toch legt de Europese Unie voor 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) aan importheffingen op aan Amerika, als antwoord op staatssteun aan Boeing.

De sanctie vloeit voort uit een al zestien jaar durend conflict tussen de EU en de VS. Ze beschuldigen elkaar over en weer van illegale staatssteun voor vliegtuigbouwers Boeing en Airbus.

Brussel

In oktober voerde de regering-Trump importheffingen in op vliegtuigen van Airbus en andere Europese producten, ter waarde van in totaal 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro), omdat de Franse vliegtuigbouwer staatssteun had gekregen om de coronacrisis door te komen.

Luister ook EU stelt importheffingen VS in

Strafmaatregel

De nieuwe Europese heffingen zijn een strafmaatregel, die volledig volgens de regels wordt uitgevoerd, weet Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'De Wereldhandelsorganisatie heeft beide partijen gelijk gegeven, dat er oneerlijke concurrentie heeft plaatsgevonden door staatssteun. Beide partijen hebben daarmee recht om heffingen in te voeren en omdat de ene partij dat al gedaan heeft, kan de andere partij bijna niet anders dan volgen.'

Biden

Dat de nieuwe tarieven weer van tafel verdwijnen als Joe Biden aantreedt als nieuwe Amerikaanse president is waarschijnlijk, denkt Brakman. 'Er moet nu gestopt worden met staatssteun, zodat de heffingen weer afgeschaft kunnen worden. Daarnaast is het erg belangrijk dat Europa zo snel mogelijk onderhandelingen opstart met de regering Biden, om dit diplomatiek op te lossen.'

Luister ook Duitsland opgelucht door winst Biden

Een Airbus A320 van Air France.
Een Airbus A320 van Air France. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen