Economie16 nov '20 09:45

'Ook compensatie nodig voor zzp'ers in quarantaine'

Auteur: BNR Webredactie

Zzp’ers moeten gecompenseerd worden als ze door quarantaine geen inkomen hebben. Dit is een van de maatregelen die de corona-gedragsunit van het RIVM aanbeveelt. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 60 procent van de mensen met een thuisblijfadvies toch aan het werk is gegaan.

Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ANP / Phil Nijhuis)

Professor Bas van den Putte, lid van de gedragsunit en hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, durft niet in te schatten hoe groot de kans is dat het kabinet de aanbeveling overneemt. 'Maar als je bedrijfstakken die je sluit om corona tegen te gaan, vind ik het enige logica hebben dat dat ook helpt voor zzp'ers die helpen coronaverspreiding tegen te gaan. We zitten nog steeds in één van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.'

Luister terug | Werkprofessor | Zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden)

De taak van de overheid is tweeledig, meent Van den Putte: maatregelen nemen om het virus in toom te houden én mensen stimuleren om die maatregelen te helpen uitvoeren. 'Als je dat kunt doen met beloningen, lijkt me dat een goede zaak. Straffen is op dit moment lastig: mensen die klachten hebben en nog niet zijn getest moeten op dit moment al in isolatie en je weet niet wie dat zijn.

Lees ook | Helder! Is dit de laatste lockdown?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen