Blok: Bedrijven moeten zich echt voorbereiden op gevolgen Brexit
Bedrijven moeten zich echt gaan voorbereiden. op de gevolgen van de Brexit. Dat zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken op BNR. Blok begrijpt de verwarring bij bedrijven nu er nog onderhandeld wordt door de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Maar of er een akkoord wordt gesloten of niet, er komen nieuwe regels voor het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, waarschuwt Blok. Vanaf 1 januari gelden hoe dan ook de EU-regels niet meer, dus vanaf dan moet je aangifte doen bij de douane. 'En dan moet je een douanenummer hebben, je moet je registreren bij de ferry en als je hier Brits personeel inhuurt of Nederlands personeel naar het VK laat gaan, heb je straks werkvergunningen nodig.'
Zachte Brexit
Een zachte Brexit kost de Nederlandse economie ook al 4,5 miljard euro, berekende ABN Amro. Of de Britten en de EU met een vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan is zeer de vraag, maar zelfs mét verdrag loopt de schade voor de economie dus fors op.
Volgens Sonny Duijn, econoom bij ABN Amro en auteur van de publicatie, bestaat die 4,5 miljard uit 2 miljard euro aan directe kosten en 2,5 miljard euro aan indirecte kosten. De directe kosten zijn het gevolg van handelsbelemmeringen, zoals grenscontroles, een hogere documentatielast en hogere kosten voor transport en personeel. De indirecte kosten vloeien daar weer uit voort, doordat vraaguitval ook de leveranciers van de direct betrokkenen raakt.
Luister terug | Britse bankrekeningen door Brexit op het spel
Toch levert de Brexit ook kansen op, zegt Duijn: allereerst zal er meer zakelijke dienstverlening nodig zijn om te handelen met het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kunnen bedrijven uit de EU hun concurrentiepositie ten opzichte van Britse branchegenoten versterken. De gevolgen van een harde Brexit zijn overigens nog aanzienlijk groter. 'Dan loopt het nog veel meer op: een verlies van 17,5 miljard euro en een verlies van zo'n 70.000 banen.'
Lees ook | Kaag heeft goede hoop op Brexit-deal