Economie25 nov '20 13:53

Vacatureteksten ontkomen niet aan corona-effect

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis heeft ook effect op de formuleringen van vacatureteksten. Secundaire arbeidsvoorwaarden komen dit jaar veel vaker voor in advertenties dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Vooral het oprukken van begrippen als thuiswerken en werk-privébalans valt op.

Vacatures
Vacatures (ANP / Koen van Weel )

'Thuiswerken' komt nu acht keer zo vaak voor als een jaar eerder. Het lijkt daarmee zelfs de status van secundaire arbeidsvoorwaarde te ontstijgen, zeker als de mogelijkheid om vanuit huis te werken een recht wordt. Dat ook de auto van de zaak niet is weg te slaan uit vacatureteksten is niet gek, zegt Arjan Vissers, strategie-verantwoordelijke bij Indeed. 'We zien dat mensen in coronatijd vaker de auto dan de trein gebruiken voor het woon-werkverkeer.'

Luister terug | All Inclusive | 'Excellent is een typisch woord voor mannen'

Ook de vrijdagmiddagborrel heeft definitief een prominente plek verworven in wervingsteksten - al gaat het op dit moment vaak wel om een virtuele variant. De borrel komt 36 procent vaker voor in vacatureteksten dan een jaar geleden. 'Ik denk dat werkgevers ook inspelen op de toekomst, door ook het sociale aspect van het kantoorleven op te nemen in de vacaturetekst.' Uiteindelijk zal ook het kantoorleven niet teruggaan naar het oude normaal, verwacht Vissers.

Lees ook | Arbeidsmarkt hoogopgeleiden trekt weer aan

Gerelateerde artikelen