Economie26 nov '20 12:23Aangepast op 27 nov '20 16:33

'Geld lekt weg uit Groningen dankzij CDA-lobby'

Auteur: Mark van Harreveld

Noord-Nederland krijgt 438 miljoen euro van de Europese Unie ter compensatie van het staken van de gaswinning. Dat bedrag was eerst 634 miljoen. Volgens oud-gedeputeerde in Groningen en PvdA-Kamerlid William Moorlag lekt er geld weg uit het noorden. Dankzij een sterke lobby bij Mona Keijzer.

Beluister ook | Aardgas verdringt kolen bij opwekking elektriciteit

Sterke CDA-lobby

Volgens Moorlag gaat het stoppen van de gaswinning Groningen 20.000 banen kosten, maar komen niet alle compensatiegelden in Noord Nederland terecht. 'Het wordt elders in het land ingezet, staatssecretaris Mona Keijzer is zwaar belobbyd door partijgenoten uit andere regio's. Het CDA heeft een aantal krachtige gedeputeerden onder meer in Limburg en Overijssel en die hebben het voor elkaar gekregen dat het geld uitgesmeerd wordt over heel Nederland. Ik vind dat buitengewoon onrechtvaardig.'

Beluister ook | Kabinet overschat Nederlandse gaswinning fors

Achterstand

Ondanks 400 miljard euro aan gas uit de grond is gehaald zowel het welvaartsniveau als het werkgelegenheidsniveau in het noorden 'hardnekkig' achterloopt op het landelijke gemiddelde. De PvdA-fractie in het Europees Parlement gaat aan de Europese Commissie vragen of deze wijze van verdelen is toegestaan. 'Het geld moet in Groningen besteed worden om nieuwe, groene banen te scheppen.'

Ministerie van Economische Zaken

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken wijst erop dat nog altijd ruim de helft van het Joint Transition Fund (JTF) ontvangt. 'Dat fonds is bedoeld voor regio’s die genoodzaakt zijn zich aan te passen aan de energietransitie. De EU heeft daarbij Groningen aangewezen als één van deze regio’s, naast Rijnmond, de IJmond, Rotterdam en West-Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Beluister ook | NAM start opruiming gasveld

In totaal is voor Nederland 623 miljoen euro uit het JTF beschikbaar, waarvan Groningen 330 miljoen (53 procent) moet krijgen. Daarnaast moet voor Noord-Nederland 108 miljoen beschikbaar komen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), een algemeen fonds voor economische ontwikkeling. Het uiteindelijke bedrag dat regio’s ontvangen hangt grotendeels af van het Meerjarig Financieel Kader in Brussel, zegt de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen