Economie2 dec '20 18:38Aangepast op 2 dec '20 20:41

Nederlandse economie krimpt in 2020 met 4,3 procent

Auteur: BNR Webredactie

Onze economie krimpt dit kwartaal met twee procent ten opzichte van het derde kwartaal, verwacht het ING Economisch Bureau. De krimp is uiteraard het gevolg van de nieuwe lockdown, en de verwachting is dat de economie aan het einde van het jaar op ongeveer 95 procent zal zitten van de omvang van vóór de crisis.

(ANP Sem van der Wal)

Beluister ook | Economenpanel over de veerkracht van de economie

Grote krimp, toch meevaller

'Twee procent krimp vinden we normaal heel veel, vergeleken met de eerste lockdown valt het mee, toen kromp de economie met tien procent', zegt macro-econoom Marcel Klok van ING Economisch Bureau.

Volgens Klok blijft het echter een grote krimp en komen we voor heel 2020 uit op een min van 4,3 procent. Dat heeft alles te maken met de opleving in het derde kwartaal. 'De economie heeft zich veerkrachtig getoond, we zijn positiever dan we aan het begin van de crisis waren.'

Beluister ook | Gezondheid bijna 2 miljoen bedrijven in het geding

Effect steun moeilijk meetbaar

Klok zegt dat het moeilijk precies te meten is hoeveel van de klappen wordt opgevangen door de overheidssteun. 'Het is duidelijk dat de maatregelen heel groot zijn: groot in vergelijking met eerdere crises waarin ook steunpakketten zijn gegeven, groot als je het vergelijkt met de omvang van de economie. Was die steun niet gegeven, dan was er een diepere dip geweest.

Voor 2021 zijn de verwachtingen van ING gematigd positief. Het eerste kwartaal is er weer groei en de verwachting is dat dat gedurende het jaar gaat aantrekken als we minder last krijgen van het virus.

Beluister ook | Haarlemmermeer kent grootste krimp


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen