Jetten wil horecaproeftuin om opties te bekijken
De horeca verdient meer steun van de overheid, zegt D66-fractieleider Rob Jetten. Hij denkt dat de kans klein is dat het kabinet dinsdag besluit dat restaurants en café's over twee weken weer open mogen. Horecabedrijven in vijftig Nederlandse steden en regio's dreigen om op zondag 17 januari sowieso weer open te gaan, of het mag of niet. Jetten ziet liever een meer gecontroleerde opening van de horeca en cultuursector.
Om perspectief te bieden wil Jetten ruimte om te experimenteren met corona-regels in restaurants. 'Vooraf reserveren, een vaste zitplaats, vaste looproutes en veel betere ventilatie in de ruimtes. En dankzij de flink opgeschroefde testcapaciteit kunnen we het personeel en de bezoekers vooraf en achteraf testen, om te zien of het nog klopt dat er in de horeca veel besmettingen zijn, en hoe je dat kunt voorkomen.'
Luister terug | 50 KHN-afdelingen: Horeca gaat op 17 januari weer open
Jetten ziet voor zich dat begonnen wordt met kleine 'proeftuinen', om dat vervolgens langzaam op te schalen. 'Het is logisch om te beginnen met een evenement of een restaurant waar iedereen zit. Je kunt dat dan uitbreiden als het goed gaat. Ik snap heel goed waarom de horeca is gesloten, maar het is wel continu een alles-of-niets-strategie: of alles dicht, of alles open. Laten we nou de kennis die we hebben opgedaan toepassen om te kijken wat wél kan.'
Beluister hier het hele gesprek met @RobJetten over zijn voorstel om de horeca gecontroleerd te openen. https://t.co/LAsT0UGq1C
— BNR Nieuwsradio (@BNR) December 3, 2020
Lees ook | Drukke Efteling is mogelijk coronabrandhaard
Want nu we negen maanden verder zijn met het virus is ook veel meer bekend over de verspreiding en de maatregelen die nodig zijn om dingen te voorkomen, zegt Jetten. 'Juist in de horeca en de cultuursector is dit makkelijker: doordat je een reservering verplicht, kun je het veel beter controleren.' Als het aan Jetten ligt, worden de proeftuinen ook verdeeld over het land.