Economie4 dec '20 07:56

Steeds meer leegstand in winkelstraten

Auteur: BNR Webredactie

Door de coronamaatregelen lopen winkelstraten nóg sneller leeg, constateert het Planbureau voor de Leefomgeving. In 2022 wordt meer dan 40 procent leegstand verwacht.

De grote steden worden het hardst geraakt, vertelt David Evers van het PBL. Voor Amsterdam wordt een stijging van 150 procent verwacht. Overigens komt die leegstand daarmee op het niveau van het landelijk gemiddelde.

Trends

Kleinere steden hádden het al veel moeilijker, waardoor de coronaklap daar wat minder hard aankomt. Het PBL adviseert om goed naar de trends te kijken. Sommige trends waren heel onrustig en dat beeld wordt door corona nog eens versterkt. In andere steden, zoals in Amsterdam, is sprake van een echte trendbreuk. Dan is het oppassen met grote transformaties van de binnenstad, want het tij kan weer keren, zegt Evers.

Luister ook | Leegstand winkels biedt ruimte voor veel woningen

Steeds meer winkelpanden worden getransformeerd tot woningen. Je ziet dan ook een gestage toename van bewoners in binnensteden. Corona kan die trend versterken. Maar als een pand eenmaal een woonbestemming heeft, wordt het nooit meer een winkel, waarschuwt Evers.

Luister ook | 'Retail zou flink geholpen zijn met seizoenskredieten'

De Kalverstraat in Amsterdam
De Kalverstraat in Amsterdam (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen