Economie7 dec '20 17:30Aangepast op 7 dec '20 21:26

KHN: meer steun en perspectief horeca

Auteur: BNR Webredactie

De horeca voert vandaag actie. Onder de noemer Black Monday vraagt de branche dringend om meer steun én perspectief op een heropening. 'Er is steeds meer paniek onder onze achterban', zegt voorzitter Robèr Willemsen van KHN. 'We zien en horen de verzoeken om steun', zegt minister Koolmees.

Volgens Willemsen staat een groot deel van horeca 'het water boven de lippen', en zullen veel de deuren moeten sluiten. Willemsen hoopt het kabinet tot meer steun te bewegen. Hij noemt de steun 'die vorige week gelekt is', een mooie stap al zegt hij erbij dat er 'nog niets voor starters geregeld is'. 'Er is steeds meer paniek onder onze achterban', zegt Willemsen tegen verslaggever Jigal Krant.

Luister ook | Dilan Yesilgoz: samen met horeca kijken naar opties

'Zeker de helft van de bedrijven binnen onze afdeling is technisch failliet', zegt voorzitter Mark Fox van de afdeling Dinkelland van Koninklijke Horeca Nederland.

100 procent dicht, 100 procent steun

Ook Fox voert vandaag actie. Op het gemeentehuis in Dinkelland, hij probeert daarmee aandacht te genereren voor de landelijke protestactie van Koninklijke Horeca Nederland in Den Haag. 'Het is een heftige situatie, ondernemers schreeuwen om meer perspectief en betere steunmaatregelen. Er wordt nu afgebouwd. Wanneer wij honderd procent dicht moeten, moeten we honderd procent gesteund worden.'

Luister ook | Coalitie wil honderden miljoenen extra steun, onder meer voor horeca

Maatwerk

Volgens Fox is zeker de helft van alle bedrijven binnen zijn afdeling technisch failliet door uitgestelde schulden en gebrekkige steun. 'Er was een opleving van de zomer, maar nu is er niets meer over. Het is op.' Fox is voorstander van differentiatie en maatwerk. 'Er is behoefte aan meer maatwerk. Restaurants kunnen zich goed aan de afspraken en de anderhalvemeterregel houden. Dat restaurants dicht zijn is onbegrijpelijk. Het zou een goede eerste stap zijn om de horeca langzaam te heropenen.'

Gevraagd of hij zich kan vinden in de burgerlijke ongehoorzaamheid van sommige horeca-ondernemers om op 17 januari gewoon open te gaan, zegt Fox dat hij er persoonlijk geen voorstander van is met de huidige aantallen besmettingen.

Gerelateerde artikelen