Economie9 dec '20 07:33

Passagiers kunnen weer met Boeing 737 MAX vliegen

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf vandaag vliegen er weer passagiers met de beruchte Boeing 737 MAX-toestellen. De Braziliaanse maatschappij GOL is, naar eigen zeggen, de eerste commerciële vliegtuigmaatschappij die de vliegtuigen weer inzet voor lijndiensten.

Joris Melkert, luchtvaartdeskundige verbonden aan de TU Delft, zou het wel aandurven, gezien de lange en uitgebreide inspanningen om alle problemen boven water te krijgen en de extra regelgeving waar luchtvaartmaatschappijen aan moeten voldoen. 'Ze moeten natuurlijk sowieso voldoen aan de normale set luchtwaardigheidseisen. Daar is nu een hele set bijgekomen, met 115 pagina's extra eisen waar ze aan moeten voldoen om de luchtwaardigheid verder te vergroten.'

Luister terug | Boeing 737 Max vliegt na 21 maanden

Sinds maart 2019 was vliegen met de 737MAX verboden, omdat in korte tijd twee dodelijke crashes gebeurden. De rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens onbedoeld naar beneden drukte. Halverwege november gaf de De Federal Aviation Authority (FAA) het sein ‘veilig’. Sindsdien zijn maatschappijen druk bezig om de toestellen te testen en gereed te maken om weer de lucht in te gaan, zoals software updates.

Lees ook | Boeing 737 mag weer vliegen

Boetekleed

De FAA heeft intussen het boetekleed aangetrokken voor zijn te grote lankmoedigheid richting Boeing. 'Ze hebben ongelofelijk op hun donder gehad en nu wel alle andere luchtvaartautoriteiten mee laten kijken. In het systeem zat wel iets fout en dat is nu met een ruk aan de teugels wel even rechtgezet.' Ook de Braziliaanse luchtvaartautoriteit ANAC gaf toestemming om de toestellen weer te gebruiken. Maatschappij GOL heeft 140 piloten extra training laten volgen in de VS.

Een Amerikaanse Boeing 737 MAX
Een Amerikaanse Boeing 737 MAX (AFP / Cooper Neill)

Gerelateerde artikelen