Hotels nog in vertwijfeling over wat wel en niet mag
Onder hoteleigenaren is er nog veel onduidelijkheid. Want als er dan niet meer in het hotel restaurant gegeten mag worden, hoe zit het bijvoorbeeld met roomservice: mag daar dan wel een vijfgangen-kerstdiner geserveerd worden? 'Het is al een enorme aderlating om eten en drinken te bieden in de vorm van een afhaalmaaltijd.'
Sander Allegro, hotelconsultant en Chairman bij QL Hotels, 'Er schijnt een Kamerbrief van Hugo de Jonge te zijn waarin staat dat de afhaalfunctie wél mag worden ingesteld. Dat betekent dat een keuken mag produceren en dat gasten daar maaltijden af mogen halen en ze in hun eigen ruimte mogen opeten. Dat geldt ook voor dranken en naar ik heb begrepen mogen ook de minibars gebruikt worden. Maar mijn beeld is dat zo'n 75 procent geannuleerd wordt.'
Lees ook | Cultuursector nog lang niet uit de brand
Ondertussen zijn hoteleigenaren op zoek naar allerlei geitenpaadjes om toch maar omzet te kunnen maken. 'Roomservice is duidelijk uitgesloten, maar volgens Van Dale betekent roomservice dat een ober 'op de kamer diensten verleent', terwijl het brengen naar de kamer betekent dat je niet de kamer op hoeft. Maar goed, we moeten niet in het spel komen dat we de grenzen opzoeken, want het is ons duidelijk waar het om gaat.'
Luister terug | Boekingen hotels en recreatieparken fors in de lift
Intussen blijkt de onderlinge solidariteit wel degelijk aanwezig. Een aantal hotels biedt andere restaurants de mogelijkheid om de keuken tijdelijk open te houden, zegt Allegro. 'Er is ook wel begrip voor de situatie, maar als je zegt; je mag wel een hotel openhouden, maar je mag mensen niet laten eten en drinken, is het een beetje alsof ik tegen u zeg: u mag een radio-uitzending maken, maar u mag het niet uitzenden.'