Economie17 dec '20 13:40

ING: Verdubbeling horeca-faillissementen in 2021

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal faillissementen in de horeca loopt dit jaar al op, maar zal volgend jaar verdubbelen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat er volgend jaar 500 tot 600 horecabedrijven op de fles gaan. 'Het eerste kwartaal zal stroef zijn', zegt sectoreconoom Thijs Geijer van ING.

(ANP Robin van Lonkuijsen)

Beluister ook | Hotels: onduidelijk wat wel en wat niet mag

Dit jaar 285, 500 á 600 in 2021

ING ziet het aantal faillissementen dit jaar licht stijgen tot 285 wat alles te maken heeft met de steunpakketten, het interen op eigen reserves en uitstel van betaling. Volgend jaar zal dat anders zijn en zullen een toenemende inkomstendruk door de lockdown en de slinkende buffers het aantal faillissementen richting 500, 600 stuwen.

Beluister ook | 3,7 miljard steun, teleurstelling overheerst

Geijer wijst er wel op dat er heel veel horecabedrijven zijn, dat het aantal faillissementen minder dan 1 procent bedraagt en dat heel veel bedrijven de eindstreep dus wél halen. Het is moeilijk te zeggen in welke horecatakken de klappen vallen omdat volgens Geijer niet alleen de branches onderling sterk verschillen, maar ook de bedrijven binnen branches. 'Het is lastig te zeggen hoe de verdeling is.'

Beluister ook | Horeca-ondernemers kunnen steeds vaker hun personeel niet betalen

ING verwacht, nu een concrete datum voor heropening uitblijft, dat het eerste kwartaal nog stroef zal zijn, maar dat in het tweede alle branches 'weer op de weg naar boven' zullen zijn. Volgens Geijers hebben de bedrijven dit jaar een omzetdaling van 40 procent, naar verwachting groeit die omzet in 2021 naar 35 procent. 'Per saldo zal de omzet in 2021 20 procent lager liggen dan in 2019.'

Beluister ook | KHN: meer steun en perspectief horeca

Ingewikkeld jaar

Dat die omzetdaling niet veel hoger ligt heeft alles te maken met dat 2020 een 'ingewikkeld jaar' was volgens Geijers: januari en februari waren normaal, een paar zomermaanden kenden een piek (zij het op lagere omzetniveaus dan gebruikelijk), en een paar maanden waarin alles op slot was, maar waarin ook thuisbezorgen en afhalen een vlucht nam, waarbij hotelovernachtingen nog wel mogelijk waren. Zo lag ook in de maanden van sluiting de omzet niet volledig op nul.

De vooruitzichten voor horecabedrijven die van buitenlandse klanten afhankelijk zijn, zijn somber. 'De hotelsector wordt op de been gehouden door binnenlandse gasten, er zijn 65 procent minder buitenlandse toeristen in Nederland en het zal een tijd duren eer dat herstelt. Vooral voor hotels is dat een hard gelag.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen