Economie22 dec '20 11:26Aangepast op 22 dec '20 12:33

EU verwerpt in Brexitoverleg laatste Britse concessies op vlak visserij

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie heeft een voorstel van het Verenigd Koninkrijk rond visserij als concessie in het slepende Brexitoverleg verworpen. Dat meldden ingewijden in Brussel aan persbureau Bloomberg.

( ANP Olaf Kraak)

De Europese Unie heeft een voorstel van het Verenigd Koninkrijk rond visserij als concessie in het slepende Brexitoverleg verworpen. Dat meldden ingewijden in Brussel aan persbureau Bloomberg.

Maandag deed het Verenigd Koninkrijk een voorstel waarbij de waarde van de vis die door de EU-lidstaten wordt gevangen in Britse wateren met 30 procent zou dalen. Vorige week eiste Londen nog een daling van 60 procent op dit gebied. Visserij is een van de grootste struikelblokken in het overleg over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

'EU gooit vissers voor de bus'

Eerder verklaarde voorzitter Pim Visser van branchevereniging Visned dat de EU de visserij voor de bus gooide. 'De EU geeft nu alles last minute weg. De Britten hebben vis tot het allerlaatste punt laten liggen, het is voor hun de lakmoesproef van de Brexit. Ze hebben nu hun poot stijf gehouden en dan zegt de EU: laat de vissers maar zwemmen, ze stellen de hele branche in de waagschaal. Voor sommige sectoren is het 30 procent van hun totaalomzet, bedrijven die nooit in Britse wateren komen moeten 20 procent van hun omzet inleveren.

Barnier praat bij

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaat dinsdagmiddag nog de EU-lidstaten bijpraten over de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken met de Britten, waaronder dus rond visserij. Volgens bronnen blijft een compromis nog steeds mogelijk. Later zou Barnier dan ook gaan praten met de brexitwerkgroep van het Europees Parlement over de stand van zaken.

Johnson had maandag nog telefonisch overleg met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, over onder meer visserij en het coronavirus, zeggen bronnen in Brussel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen