Economie22 dec '20 11:58

Brits-Frans overleg hervatting vrachtverkeer

Auteur: BNR Webredactie

In Calais is het nog niet eerder zo stil geweest. De dag nadat de Fransen besloten om de grens met het Verenigd Koninkrijk voor 48 uur sluiten zijn er nauwelijks trucks te zien. 'Het is stil hier', zegt correspondent Kleis Jager vanuit Calais.

2020-12-21 13:37:25 A truck drives by a sign indicating the border closure from England
2020-12-21 13:37:25 A truck drives by a sign indicating the border closure from England (AFP Denis Charlet)

Beluister ook | Transportsector verwacht enorme chaos door afsluiting Verenigd Koninkrijk

'Er is hier altijd activiteit bij de toegangswegen tot de tunnel. Nu is er niets. Vorige week donderdag was er nog een record van 18.000 vrachtwagens. Dat kwam doordat Britse bedrijven en particulieren hamsteren voor de Brexit een feit is. Als er een deal komt, komt die stroom weer op gang.'

Tunnel woensdag weer open

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk maken plannen om het vrachtverkeer tussen beide landen weer op gang te brengen. De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron zijn het eens zijn geworden over maatregelen om de Franse grens weer te openen, meldt de BBC.

Beluister ook | Steeds meer landen sluiten de grenzen voor Britten

Sinds bekend is dat er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus is opgedoken die nog besmettelijker is, staat het vrachtverkeer rond de Kanaaltunnel stil. De overeengekomen maatregelen voor heropening van de grens zijn vanaf woensdag van kracht, meldt de BBC onder verwijzing naar de Franse minister van Europese en Buitenlandse Zaken, Clément Beaune.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen