Economie28 dec '20 16:47Aangepast op 29 dec '20 09:04

'Laatste weken december enorme piek in NOW-aanvragen'

Auteur: BNR Webredactie

Ruim 81-duizend bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de derde periode van NOW-steun. Dat heeft het UWV bekendgemaakt. Het loket sloot om middernacht. Het aantal aanvragen voor steun is hoger dan in de tweede periode.

Het hoge aantal aanvragen is niet verrassend, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. Volgens hem is het pakket aan steunmaatregelen zo ontworpen dat het als het ware mee-ademt met de coronamaatregelen: als de maatregelen strenger worden, dan zullen meer bedrijven een beroep op de steun doen.

Wél opvallend is volgens De Jong het hoge aantal aanvragen in de laatste weken van december. 'Vanaf 13 december tot Kerst zijn er meer dan 23.000 nieuwe NOW-aanvragen gedaan, dat is enorm veel'. De oorzaak van deze piek is de nieuwe lockdown, waardoor met name veel winkels de deuren moesten sluiten.

Toch opmerkelijk optimisme

Er zitten dus veel bedrijven klem, toch zijn er opvallende signalen van optimisme, zegt De Jong. Het producentenvertrouwen in de industrie stijgt, en ook het consumentenvertrouwen is hoger dan in voorgaande maanden. 'Dit komt doordat de wereldhandel aantrekt en mogelijk ook doordat bedrijven en burgers zich steeds beter aanpassen aan de huidige situatie.'

2020-03-31 09:00:11 DEN HAAG - Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) geeft een toelichting over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.
2020-03-31 09:00:11 DEN HAAG - Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) geeft een toelichting over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud. ( ANP / Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen