Economie31 dec '20 08:00Aangepast op 31 dec '20 11:01

Aantal bedrijven in acute geldproblemen verdubbeld sinds 2e lockdown

Auteur: BNR Webredactie

De gitzwarte wolken van de coronacrisis hangen niet alleen boven de ziekenhuizen, economisch zijn er ook grote zorgen. Het aantal bedrijven in acute geldproblemen is sinds de tweede lockdown namelijk verdubbeld: 27 procent heeft hiermee te maken. Dat melden ondernemingsvereniging ONL en Stichting MKB Financiering aan BNR, na een ondernemersenquête. En uit navraag van BNR bij Graydon blijkt dat het aantal financieel gezonde bedrijven afnam, terwijl het aantal zwakkere bedrijven steeg. Zo'n 60 procent staat er nu financieel zwak voor, zegt de kredietbeoordelaar.

( ANP/ MARCO DE SWART)

Het zijn niet alleen bedrijven in de horeca en evenementensector die het moeilijk hebben, zegt Ronald Kleverlaan, voorzitter van stichting MKB Financiering. 'Het zijn bijvoorbeeld ook kleine winkeliers.' Volgens hem staan veel bedrijven op omvallen. '17 procent van de ondernemers zegt dat ze in een hele zware situatie zitten, dat betekent dat ze echt op het randje zitten.'

Voor veel bedrijven in de evenementensector is de situatie nijpend, zegt Riemer Rijpkema, woordvoerder van koepelorganisatie Eventplatform en directeur van branchevereniging CLCVECTA. 'Het eerste kwartaal is is nu al verloren en het tweede kwartaal zal ook heel lastig worden.' Volgens hem hebben veel ondernemers hun reserves aangesproken 'in de veronderstelling dat het tij eerder zou keren'.

Tweedeling in MKB

Opvallend genoeg zijn er ook bedrijven die juist weer willen investeren, zegt Kleverlaan. Uit de enquête komt naar voren dat dat voor maar liefst 45 procent geldt. 'Er is een grote groep ondernemers die zich nu goed op de tweede lockdown heeft voorbereid en wil investeren in groei.' Er is dus een tweedeling in het MKB zichtbaar: de ene helft investeert en heeft dus wel enig vertrouwen in de toekomst, terwijl de andere helft het heel moeilijk heeft en vecht om het hoofd boven water te houden.

'Kabinet moet opnieuw kijken naar steunpakket'

De overheid moet goed kijken naar dit soort enquêtes, zegt BNR-econoom Han de Jong. 'De ministers en de premier zeggen steeds dat het steunpakket mee moet ademen met de zwaarte van de coronamaatregelen.' Maar volgens hem is de vraag of er wel genoeg zuurstof in de longen van deze bedrijven gepompt wordt. 'Deze enquête suggereert dat dat op sommige punten niet zo is. Dit is aanleiding om nog eens goed naar de steunmaatregelen te kijken, met name op het punt van kredietverlening.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen