Economie4 jan '21 12:53Aangepast op 4 jan '21 18:11

Jumbo mikt op 10 miljard

Auteur: BNR Webredactie

Supermarktketen Jumbo kan meer dan tevreden terugblikken op het afgelopen jaar. In 2020 groeide de omzet met 15 procent tot 9,7 miljard euro, maar komend jaar wil Jumbo zichzelf opnieuw overtreffen. 'Dit jaar hopen we de tien miljard aan te tikken', zegt financieel topman van Jumbo Supermarkten Ton van Veen.

Drukte bij het distributiecentrum van Jumbo
Drukte bij het distributiecentrum van Jumbo (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Beluister ook | 62 Jumbopanden nu echt in handen van Annexum

Corona-effect

Volgens Van Veen heeft het concern 1,25 miljard euro geplust, en is corona daar voor een derde deel tot de helft voor verantwoordelijk. 'Die omzetgroei had ik liever onder andere omstandigheden gezien', zegt hij. Een record met een grijsrandje, tekende ANP eerder op uit zijn mond.

Laat onverlet dat deze omzetgroei past in een trend. 'We hebben de afgelopen vijftien á twintig jaar groei laten zien. Dat is ook onze inzet.' De omzet van dit jaar laat zich volgens Van Veen echter moeilijk voorspellen. Hij verwacht de komende maanden nog corona-effecten waarvan hij hoopt dat ze in de loop van het jaar zullen verdwijnen. Daarna verwacht hij minder groei en sluit hij zelfs een krimp niet uit.

Beluister ook | Overname HEMA en door Jumbo en Parcom dichterbij

Online groeit met de helft

De Jumbo-filialen lieten dit jaar een autonome groei van 11 procent zien, wat hoog is, gegeven de paar procenten die gebruikelijk zijn. 'We gaan er vanuit dat wanneer de horeca weer open gaat en mensen via andere kanalen hun foodbehoefte gaan invullen, er een daling optreedt.' Online deed het logischerwijs heel goed, daar steeg de omzet met 50 procent naar 500 miljoen. Van Veen verwacht dat die trend zich in 2021 doorzet.

Ook de winst zal volgens de topman meegroeien, zij het niet in dezelfde mate. Volgens Van Veen hangt er namelijk een prijskaartje aan het opschalen van de voedselvoorziening.

Beluister ook | Jumbo-familie kan HEMA overnemen

La Place krijg nieuw baasje

De restaurants van La Place waren het afgelopen jaar vooral gesloten, Jumbo wil de exploitatie ervan uitbesteden aan Vermaat. 'We denken dat het La Place gaat versterken', zegt Van Veen, die er aan toevoegt dat het nog maar een voornemen is, en dat gewacht wordt op groen licht van de mededingingsautoriteiten en de ondernemingsraad. Hij noemt Vermaat een kwalitatief goede speler met veel ervaring in het runnen van restaurants. 'Met de gezamenlijke expertise van Jumbo, La Place en Vermaat gaan we La Place weer laten groeien.' Jumbo wil dan vooral inzetten op de kleinere restaurants, het take-away-gebeuren.

Cao

Gevraagd of de wind mee ook betekent dat het personeel een loonsverhoging tegemoet kan zien zegt Van Veen: 'De cao-onderhandelingen voeren wij niet zelf, maar de koepelorganisaties, maar onze inzet zal zijn dat we een redelijke loonsverhoging aan onze werknemers willen doen toekomen. Ik hoop dat we daar op constructieve wijze tot een oplossing kunnen komen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen