Economie4 jan '21 19:41

Industriële bedrijvigheid piekt

Auteur: BNR Webredactie

De inkoopmanagers uit de Nederlandse industrie zijn opvallend positief gestemd. Dat blijkt uit de nieuwste inkoopmanagers-index van NEVI. De index heeft zijn hoogste punt bereikt sinds september 2018. 'Opmerkelijk', zegt BNR-huiseconoom Han de Jong.

(ANP Sem van der Wal)

'NEVI meet vertrouwen en is een mooie maatstaf voor de industriële bedrijvigheid', zegt De Jong. 'Eerder zagen we dat de index mee golfde met de intensiteit van de crisis. Vanaf begin december hebben we te maken met de derde golf en additionele maatregelen, je zou verwachten dat de industriële bedrijvigheid inzakt. In plaats daarvan is hij fors gestegen.'

De Jong heeft verschillende mogelijke verklaringen. De industrie profiteert van de aantrekkende wereldhandel nu Azië weer 'op volle toeren' draait. De inzakkende bedrijvigheid bij de vorige coronagolven zou ook een schrikreactie kunnen zijn, en dat het ditmaal niet het geval is komt doordat we er gewend aan raken. Een andere mogelijkheid is dat veel bedrijven uit voorzorg voorraden hadden aangelegd, anticiperend op een Brexit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen