Economie9 jan '21 17:05

'Horeca weer gebeten hond in tweede lockdown'

Auteur: BNR Webredactie

Uiteindelijk is de horeca in deze tweede lockdown toch weer de gebeten hond. Tegen de tijd dat het eind van de coronacrisis in zicht komt hebben veel horecazaken negen maanden sluiting achter de rug, en van de gederfde inkomsten wordt maar maximaal 70 procent vergoed, zegt Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten in BNR Zakendoen.

Gulpener flesje
Gulpener flesje ( ANP Xtra / Koen Suyk )

Het was ook wel heel naïef om half oktober te denken dat een maand sluiting van de horeca afdoende zou zijn om corona de baas te worden, zegt Rutten. 'Je kunt twee dingen doen: of je gaat met zijn allen voor een harde lockdown, óf je zegt dat een bepaalde branche nou eenmaal harder wordt getroffen dan een andere. Maar dan moet je die branche ook de kans van overleving gunnen. Ik zeg niet dat je 100 procent van de kosten moet vergoeden, maar je moet wel zorgen dat die branche kan overleven.'

Luister terug | Hoe heter, hoe beter!

Van de steunmaatregelen van het kabinet heeft Gulpener waar mogelijk gebruik gemaakt, zegt Rutten, al bleek onder meer de tegemoetkoming vaste lasten geen vetpot. Met huisbank Rabobank kon gelukkig een GO-C-financiering worden afgesloten, om cashflowproblemen voorlopig het hoofd te bieden. Toch werden zes van de ongeveer 65 fte geschrapt, waarvan het in twee gevallen om gedwongen ontslagen ging. Verdere aanpassingen in de organisatie zijn vooralsnog voorkomen.

Langdurige relatie

In de tussentijd ontplooide de brouwerij verschillende activiteiten, onder meer via de online webshop, inclusief digitale pubquizzen en bingo-avonden. Toch is een ruime halvering van het volume niet zomaar in een paar maanden tenietgedaan, ervoer Rutten. En het contract met coöperatie Triligran, die 25 Limburgse leveranciers van brouwgerst vertegenwoordigt, was ook nog niet getekend. Alle hoop voor de levering van gerst was daarom gevestigd op regionale solidariteit.

Luister terug | Wetenschap Vandaag | Onderzoekers vinden gen tegen gerst dat beschermt tegen toenemende droogte

Toen in maart duidelijk werd dat de horeca dicht ging en de bierverkoop zou instorten, belde Triligran alle boeren en is afgesproken dat alle gerst toch zou worden ingezaaid. 'Ze hoefden geen handtekening, maar volgden gewoon de geest van het contract', zegt Rutten. 'En zodra de oogst bekend was, mochten wij zelf besluiten hoeveel ton we wilden afnemen. Toen kreeg ik wel even kippenvel, want dan merk je pas wat een langdurige relatie met goede partners oplevert.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen