Economie13 jan '21 13:00

Groei Just Eat Takeaway 'boven verwachting'

Auteur: BNR Webredactie

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft in de laatste maanden van 2020 flink geprofiteerd van de wereldwijde lockdowns: het aantal bestellingen ging met 57 procent omhoog. Dat blijkt uit een tradingupdate van het bedrijf. Topman Jitse Groen noemt het 'boven verwachting'.

( ANP Robin Utrecht)

Beluister ook | Just Eat Takeaway spint garen bij lockdown: bestellingen stijgen met 60 procent

Groei

Groen zegt dat het bedrijf vooral heel veel eigen bezorgdiensten is gaan ontwikkelen: 'In veertig steden hebben we onze eigen bezorgdienst. Dat is fysiek werk en buitengewoon ingewikkeld. We hebben heel veel vraag die moeilijk is bij te benen als het bijvoorbeeld regent.' Desgevraagd denkt Groen dat Just Eat Takeaway tienduizenden mensen voor de bezorgdiensten heeft aangetrokken en dat er in november zo'n 500 man kantoorpersoneel is bijgekomen.

Overigens wil Groen de sterke groei niet helemaal in de schoenen van de pandemie schuiven. Weliswaar is er sprake van vervanging van restaurants die gesloten zijn, veel bestellingen zijn standaard pizza en chinees. 'Dat is niet de pandemie. We concurreren vooral via de telefoon. Eerst bestelden veel mensen via de telefoon, nu gaat dat naar internet.'

Beluister ook | Just Eat Takeaway laat China links liggen in koopwoede

Uitgesteld vertrek AEX

Just Eat Takeaway zou vertrekken van de Beurs van Amsterdam, maar dat is nu uitgesteld. 'Dat heeft te maken met de aankondiging vorig jaar van de overname van het Amerikaanse Grubhub. Daarvoor vragen we een notering aan op de beurs van New York. Dan hebben we drie plekken waar we genoteerd staan. Als je op drie plekken genoteerd staat, dan concentreert de handel zich ergens. Waar, dat weten we nog niet, dus vandaar dat we een paar maanden wachten.'

Beluister ook | Een gouden toekomst voor Just Eat Takeaway

De Cijfers

Just Eat Takeaway heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar veel meer bestellingen binnengekregen dan een jaar eerder. Het aantal orders kwam 57 procent hoger uit op 179,8 miljoen. Over heel 2020 klommen de orders bij Just Eat Takeaway met 39 procent tot 588,1 miljoen stuks. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met meer dan 60 procent naar een bedrag tussen de 720 miljoen en 740 miljoen euro. Over heel 2020 is de omzet naar verwachting gestegen met ruim 50 procent tot circa 2,4 miljard euro. Om restaurants bij te staan in coronatijd werden wel commissies tijdelijk opgeschort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen