'Ondernemers zijn door hun reserves heen'
Premier Rutte benadrukte gisteravond dat er aanvullende steunmaatregelen aankomen. Hij noemde de sociaaleconomische gevolgen hartverscheurend, maar wil met de steunmaatregelen zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven het einde van de crisis halen.
De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder is de evenementensector hard geraakt. De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe de getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen. Toch weet Rutte ook dat niet alle ondernemers van de ondergang gered kunnen worden.
Luister ook | Just Eat Takeway spint garen bij lockdown: bestellingen stijgen met 60 procent
'Meer steun voor vaste lasten en loonkosten'
De aandacht voor de steun voor ondernemers doet MKB Nederland goed, maar de werkgeversorganisatie wil meer zien. 'Woorden alleen helpen niet', zegt Leendert Jan Visser, directeur van MKB Nederland. 'De essentie is dat de ondernemers ook door hun spaargeld hun zijn, door de lengte van de crisis. De groep die door hun (privé)reserves heen zijn wordt groter en groter. Dat betekent dat je de ondernemers zo moet steunen, dat hun eigen vermogen niet meer afneemt. Je moet dan op de loonkosten en vaste lasten meer steun geven. Het aantal ondernemingen dat een beroep hierop kan doen, moet ook groter worden', zo eist Visser.
Luister ook | Politiebond: Avondklok moeilijk handhaafbaar