Economie25 jan '21 10:02Aangepast op 26 jan '21 10:13

Philips hoopt acquisities af te ronden in eerste kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

Medisch technologiebedrijf Philips is vorig jaar gegroeid, ondanks een moeilijke start van het jaar door de coronacrisis. In het slotkwartaal versnelde de groei, waardoor ook voor het hele jaar de omzet en winst vooruitgingen. Het tweede kwartaal was heel erg moeilijk maar door heel snel 'lichtvoetig' te acteren slaagde het bedrijf er volgens CEO Frans van Houten alsnog in om de schade te beperken.

CEO Frans van Houten in het Philips
CEO Frans van Houten in het Philips (ANP / Frank van Beek)

Het lukte om de productie op te schalen voor met name veelgevraagde artikelen in de acute zorg, zoals ventilatoren, monitoren, informatica-oplossingen voor zorg op afstand en dataverwerking van Covid-patiënten. 'Daardoor hebben we een sterkere groei kunnen realiseren in onze connected care-divisie in de tweede helft van het jaar. Daarnaast hebben we veel groei kunnen realiseren op het gebied van persoonlijke verzorging en personal health.'

Luister terug | Huishoud-tak medio volgend jaar verkocht

Het orderboek liep in de loop van het jaar alsnog behoorlijk vol. Zo sloot Philips in het slotkwartaal van vorig jaar 25 strategische samenwerkingsovereenkomsten met ziekenhuizen van over de hele wereld, meer dan topman Frans van Houten zich uit enig ander kwartaal kon herinneren. Mede daardoor ziet Philips het huidige jaar met vertrouwen tegemoet. Van Houten ziet dan ook geen terughoudendheid meer bij ziekenhuizen om te investeren.

Ziekenhuizen kijken naar toekomst

Het gaat bij die samenwerking met ziekenhuizen onder meer om het gebruik van informatica en zorg op afstand, maar ook om het verhogen van de productiviteit, waardoor je meer patiënten kunt behandelen met minder kosten. 'Ze hebben ons gevraagd om hen daarmee te helpen. Dat geeft aan dat ziekenhuizen ook al naar de toekomst kijken en dat is een bevestiging van onze strategie.' In 2021 verwacht het bedrijf opnieuw groei van de omzet en winst.

Luister terug | 'Aanwezigheid hoofdkantoren nooit vanzelfsprekend'

De verkoop van de huishoudelijke apparatuur-divisie ligt ook goed op schema, zegt Van Houten, met interesse van meerdere partijen. 'Met een aantal partijen zijn we meer in detail aan het gaan. Of er ook nog Europese partijen in de race zijn? Daar kan ik niets over zeggen, ik laat de speculatie maar even aan u over. Ons marktaandeel in online is inmiddels hoger dan ons marktaandeel in de traditionele retail, dus ook daar zijn we er heel goed in geslaagd om in te spelen op de veranderende omstandigheden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen